VINICA Održane radionice ‘Veselje adventa’ i ‘Narodna nošnja viničkog kraja’

U sklopu projekta ‘DETOX – Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine’ koji se odvija unutar programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska 2014-2020, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj danas su u Viničkoj tradicijskoj kući održane dvije Etnotour radionice.

U prvoj radionici pod nazivom ‘Veselje adventa’ posjetitelji su imali prilike naučiti i podsjetiti se koji su se kolači pekli u viničkom kraju pred Božić, u vrijeme adventa.

Anica Hrnčić pokazala je nastanak ‘Kolednog kruha’, salenjaka i drugih božićnih kolača i to sve od pripreme i obrađivanja tijesta do pečenja u starinskoj zidanoj peći koja je dio Viničke tradicijske kuće.

Mnogi posjetitelji i sami su se ukušali u miješenju i valjanju tijesta i tako aktivno sudjelovali u radionici. U tom dijelu posebno su se istaknuli učenici Srednje škole Arboretum Opeka sa profesoricom Andrijanom Kušinec i učenici Osnovne škole Vinica s profesoricom Marijom Županić i v.d. ravnateljicom i zamjenicom načelnika Mirjanom Jambriški, a pomagala im je i Sanja Krajnc, vijećnica Općinskog Vijeća Vinice.

Druga radionica odnosila se na predstavljanje narodne nošnje viničkog kraja. Njezine specifičnosti, detalje, materijale izrade i ostale zanimljivosti vezane uz viničku narodnu nošnju pojasnila je prof. Marija Županić, a slaganje – remanja i čuvanja nošnje pokazala je Renata Verbič, članica KUD-a Vinica.

Osim ranije spomenutih, radionice su posjetili i gosti, predstavnici projektnih partnera Gradskog muzeja Varaždin i Općine Donja Voća, a objema radionicama prisustvovao je i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Glavni cilj ovih radionica bio je da se posjetitelje upozna sa narodnom nošnjom viničkog kraja kao i da se adventski tradicionalni kolači i umijeće njihove izrade prenosi dalje, što je s velikim brojem uključenih sudionika i prisutnih posjetitelja svakako i ostvareno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije