10 ODJELA ‘Rošada’ u gradskoj upravi, redarska služba postaje samostalno tijelo

Prema danas prihvaćenom novom ustroju gradske uprave, broj upravnih odjela ostaje isti, no uvode se tri dodatna tijela, odnosno odjeli i službe.

Većinom se ova promjena organizacijske strukture odnosi na prebacivanje određenih funkcija iz jednog odjela u drugi ili je pak riječ o razdvajanju upravnih odjela na više novih ili spajanje više njih u jedan novi.

Tako primjerice Upravni odjel za društvene djelatnosti više ne postoji. Sada postoje Upravni odjel za kulturu obrazovanje i sport te Upravni odjel za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo.

Upravni odjel za poslove gradonačelnika i Upravni odjel za poslove Gradskog vijeća, mjesnu samoupravu i opće poslove zajedno postaju Upravni odjel za poslove Gradonačelnika i Gradskog vijeća.

Upravni odjel za komunalni sustav i urbanizam postaje Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša.

Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša postaje Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo. Dakle, zaštita okoliša prebačena je iz jednog odjela u drugi.

Upravni odjel za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju postaje Upravni odjel za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo.

Upravni odjel za financije, proračun i javnu nabavu mijenja naziv u Upravni odjel za proračun i javnu nabavu.

Financije su izbačene iz naziva odjela, no dio tih poslova dodijeljen je novim odjelima, koji se ne zovu upravni odjeli nego – samo odjeli. To su Odjel za kontrolu i nadzor i Odjel za unutarnju reviziju. Oni su direktno pod ingerencijom gradonačelnika.

Također, redarska služba izmješta se iz komunalnog odjela i postaje samostalna, također pod izravnom ingerencijom gradonačelnika.

– Cilj nam je povećati broj redara na terenu, kako bi se lakše riješavali problemi o kojima je bilo riječi na prošloj i današnjoj sjednici. Riječ je o komunalnim, poljoprivrednim i prometnim redarima – konkretno je planove iznio zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar umjesto doskočica kojima se na iznijete probleme osvrtao gradonačelnik Ivan Čehok, kojeg je nekoliko vijećnika kritiziralo zbog takve retorike i na današnjoj i na prošloj sjednici.

Ispred SDP-a vijećnici Neven Bosilj i Bruno Ister kritički su se osvrnuli na ovu reorganizaciju, ocijenivši da ona nije sukladna ni sa zakonom ni s gradskim statutom, koji, kako tvrdi Bosilj, ne predviđaju mogućnost osnivanja odjela.

Ustvrdili su također da postojećih deset tijela zahtijeva potrebu za deset ‘ministara’, bez obzira zvala se novoustrojena tijela upravni odjeli, odjeli ili službe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije