
Naime, na nekim štandovima cijene za kilogram očišćenog odojka prestigle su i janjetinu pa se tako kilogram 'Zelinskog domaćeg odojka' uoči Silvestrova prodavao za čak 59,99 kuna po kilogramu.
Iako je cijelu prošlu godinu struka upozoravala da će
cijena svinjetine i odojaka narasti i više od 50 posto zbog
problema s afričkom svinjskom kugom koja je desetkovala
proizvodnju najvećeg svjetskog potrošača Kine, prizor uoči Nove
godine na zagrebačkom Dolcu iznenadio je i najveće analitičare
kretanja cijena, navodi Jutarnji list.
Naime, na nekim štandovima cijene za kilogram očišćenog odojka
prestigle su i janjetinu pa se tako kilogram ‘Zelinskog domaćeg
odojka’ uoči Silvestrova prodavao za čak 59,99 kuna po
kilogramu. Cijena je to za desetak kuna veća od one u trgovačkim
centrima.
Jučer smo na Dolcu pronašli i domaću cresku janjetinu za
rekordnih 85 kuna, a prodavači su nam rekli da će sve količine
sigurno biti rasprodane. Na samom štandu rekordnog zelinskog
odojka mesari su tumačili daje ‘zbog kuge’ cijena skočila
uvoznoj svinjetini pa sada ‘onaj tko cijeni domaću robu može je i
više platiti’.
I analiza Croatiastočara, strukovnog udruženja koje prati stanje
i trendove u proizvodnji mesa i mlijeka, pokazuje da je stanje u
domaćem svinjogojstvu alarmantno te da zadovoljavamo samo 62
posto domaćih potreba za svinjetinom.
U zemljama EU zbog poznatih poremećaja na tržištu cijena
svinjetine je u proteklih godinu dana bila veća 67 posto, a tako
je i s odojcima. Lani smo uvezli oko 450.000 komada odojaka jer
sa svojom proizvodnjom od 800.000 komada u registriranoj
djelatnosti kod velikih farmi ne možemo zadovoljiti domaće
potrebe.
– Potpuno je jasno da se moramo okrenuti znatnijem ulaganju u
obnovu svinjogojstva u kakvu sada i ulažu Nizozemci koji su uz
Dance najveći proizvođači u EU – kaže Branko
Bobetić.
Goran Jančo, čelnik Središnjeg
saveza udruga svinjogojaca Hrvatske, kaže da proizvođači dugo
upozoravaju na alarmantno velik uvoz svinjetine i traže načine za
povećanje domaće proizvodnje, ali resorno ministarstvo za njih
ima samo vatrogasne mjere.
– Svi znamo da je ovo ekstremna situacija zbog velike potražnje
Kineza za svinjetinom, ali ovo je i nama prilika da se upitamo
zašto nismo više uložili u našu proizvodnju. Sada, kada bi
proizvođači mogli dobro zaraditi, nemamo dovoljne količine ni za
domaće tržište, a mogli bi i izvoziti – kaže Jančo,
donosi Jutarnji list.