VŽ KALENDAR Preminuo Boris Ratković, Varaždin dobio električno svjetlo…

17.12.1927. Rodio se Berislav Hitil (Chytil), poznat po književnom imenu Ivan Berislavić. Bio je član Varaždinskog književnog društva, objavio je tri zbirke soneta – ‘Strah od trena’, ‘Sjetom osjenjeni soneti’ i ‘Molitveni soneti’. Berislav Hitil umro je u Varaždinu 2003. godine.

17.12.1927. Na sjednici Šahovskog saveza u Zagrebu priznata je titula nacionalnog šahovskog majstora varaždinskom šahistu Sadi Kalabaru. Kalabar je bio osmi igrač s tom titulom u ondašnjoj državi.

17.12.1895. Samo 13 godine nakon New Yorka i Varaždin je dobio električno svjetlo. U 17 sati upalila su se prva svjetla u kontinentalnom dijelu Hrvatske. U Vijećnici su se okupili uzvanici, a ispred vijećnice, na trgu, ljudi su uz limenu glazbu koja je svirala hrvatsku himnu svjedočili prvoj pojavi električnog svijetla u Varaždinu. Varaždinska električna centrala je bila sagrađena u Zagrebačkoj ulici nedaleko od pruge Varaždin – Ivanec te je imala tri parna kotla za 16 atmosfera tlaka pare te tri parastroja sa po 80 konjskih snaga. To je bilo dovoljno da se električna mreža provede po gradskim ulicama i uvede u obiteljske kuće i javne zgrade.

17.12.2016. U Klenovniku je umro Boris Ratković, ugledni novinar i publicist. Rođen je u Banja Luci 27. studenog 1938., ali već kao dječak s roditeljima seli u Varaždin početkom Drugog svjetskog rata. U Varaždinu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a nakon studija književnosti i povijesti neko vrijeme radi kao učitelj. Nakon prvog novinarskog angažmana u Varaždinskim vijestima, postaje stalni dopisnik Večernjeg lista za sjeverozapadni dio Hrvatske. Pisao je kolumne Dnevnik umirovljenika, Crtice iz povijesti, Volim Varaždin, a za VTV je radio mali varaždinski TV kalendar ‘Iz prošlosti varaždinske regije – dogodilo se na današnji dan’. Surađivao je i s Radio Varaždinom, satiričkom listom Grabancijaš, Listom Međimurje. Godine 2012. objavio je na tri jezika zbirka od stotinu kratkih zapisa o povijesti varaždinskog kraja naziva ‘Varaždin – putovanje u prošlost’. Dobitnik je Plakete grada Varaždina i posthumno Nagrade za životno djelo grada Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije