Varaždinskoj županiji predstavljene obveze po novom Zakonu o zaštiti životinja

Koje su obveze općina, gradova i županija po novom Zakonu o zaštiti životinja, koji je na snagu stupio u listopadu, prezentirano je danas, 15. prosinca, u Županijskoj palači u Varaždinu.

Predstavljanje za predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije organiziralo je Ministarstva poljoprivrede – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.

– Svrha sastanka je uspostavljanje bolje koordinacije i suradnje nadležnih tijela s ciljem osiguravanja provedbe novog Zakona o zaštiti životinja – istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnicima jedinica lokalne samouprave iz triju županija su predstavili novine i obveze propisane Zakonom. Posebno su se osvrnuli na temeljne odredbe o propisivanju uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca općim aktima jedinica lokalne samouprave, o organizaciji skloništa za životinje, zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja, kao i zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa te program kontrole populacije napuštenih pasa.

Jedna od novina novog Zakona o zaštiti životinja su koordinacijske radne skupine. I Varaždinska županija je u obvezi do kraja 2018. godine organizirati takvu radnu skupina, čija je zadaća koordinacija u primjeni propisa iz područja zaštite životinja.

Međutim, Varaždinska županija je, i to kao prva u Hrvatskoj, pokrenula osnivanje tog tijela, u koje se imenuju predstavnici gradova i općina.

– Do danas je više od polovice jedinica lokalne samouprave imenovalo svojeg predstavnika, Županija je također imenovala osobu odgovornu za dobrobit životinja, a članove su imenovali i Veterinarska inspekcija, Policijska uprava varaždinska, Hrvatska veterinarska komora, Sklonište za životinje i Udruga za zaštitu životinja ‘Spas’. Zahvaljujući tome, koordinacijska radna skupina će biti osnovana već početkom sljedeće godine – istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije