VŽ KALENDAR S radom je 1795. počela prva risarska škola, imala je devet učenika

15.12.1981. Umro je Artur Polak. Bio je liječnik i ravnatelj zagrebačkog Zavoda za transfuziju krvi. Rođen je u Varaždinu 1908. godine, a pamti se ga kao jednog od utemeljitelja prve službe za transfuziju krvi u Hrvatskoj.

15.12.1894. Na sjednici Varaždinskog gradskog poglavarstva donesena je odluka kojom je dozvoljeno javno dijeliti, lijepiti i isticati plakate i programe kazališnih predstava, priredbi, koncerata po Varaždinu ako su ispisani hrvatskim jezikom. Na taj način se željelo suzbiti nametanje njemačkog i mađarskog jezika.

15.12.1795. U Varaždinu je s radom počela prva risarska škola. Školu je pohađalo devet učenika, a prvi učitelj bio je Franjo Lendvaj. Odlukom kraljevskog nadzorništva škola, risarsku školu morali su obavezno pohađati naučnici zanata u kojima je nužno znanje crtanja – klesari, stolari, zidari, tesari, zlatari i drugi. Od 1831. školu je vodio učitelj Stjepan Lipoldt. S obzirom da je svake godine broj učenika stalno rastao, gradsko poglavarstvo je 1857. godine kupilo zgradu Zakmardijevog sjemeništa za potrebe risarske škole.

15.12.1772. Kraljevsko namjesničko vijeće sa sjedištem u Varaždinu proglasilo je odluku o smanjenju blagdana i povećanja radnih dana. Odluka je donesena od strane rimskog pape na molbu kraljice i carice Marije Terezije u naumu da unaprijedi gospodarstvo i produktivnost. U to doba, u 18. stoljeću, se pored 52 nedjelje slavio i Božić i Uskrs, a Duhovi su se slavili po tri dana. Slavile su se i Marijanske svetkovine kao i Josipovo, Silvestrovo, Miholje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije