VŽ KALENDAR Markgrof Juraj Brandenburški 1523. Varaždinu darovao – ‘kamenu kuću’

14.12.2004. Umro je Drago Bišćan, gimnazijski profesor, književnik, šahovski majstor. Rođen je 1923. godine u Murskom Središću, diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu jugoslavenske jezike, književnost, latinski i francuski jezik. Od 1957. godine do umirovljenja radio je u Prvoj Gimnaziji Varaždin. Kao književnik, objavio je pjesničku zbirku ‘Kap za varaždinski slap’ i knjigu ‘Naš Varaždin’ s radovima o suvremenoj hrvatskoj povijesti. Bio je tajnik ogranka Matice Hrvatske. Drago Bišćan bio je među utemeljiteljima Varaždinskog književnog društva, Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak’ i Francuskog kluba u Varaždinu. Kao šahovski majstor dobio je brojna priznanja, a njegovi šahovski problemi objavljeni su u najpoznatijim svjetskim šahovskim časopisima.

14.12.1929. S radom je počela Varaždinska industrija svile – VIS. Iz umjetne svile tkala se tkanina za haljine, podstave i marame. Godine 1956. otvoren je pogon konfekcije, zatim kišobrana, sagrađeni su potom pogoni u Ivancu, Vinici i Jalžabetu. Tadašnji svilarski gigant VIS je 1979. godine zapošljavao 2300 radnika, godišnje proizvodio 11 milijuna kvadratnih metara tkanine i bio je poznat po kravatama i brendiranoj sportskoj odjeći ‘YASSA’.

14.12.1523. Markgrof Juraj Brandenburški, nećak kralja Vladislava Drugog, izdao je ispravu pisanu na njemačkom jeziku kojom gradu Varaždinu daruje svoju ‘kamenitu kuću’ na središnjem trgu. Isprava koja je sačuvana u Arhivu grada Varaždina, navodi da kuću poklanja za gradsku vijećnicu kao znak zahvalnosti Varaždincima za učinjene mu usluge. Vijećnica je od 1523. sjedište varaždinske gradske vlasti, a tijekom stoljeća doživljela je više obnova i dogradnji. Današnji izgled vijećnice datira s kraja 18. stoljeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije