poduzetnici u tuđini

USPJELI U IRSKOJ Martina Ratković i Nino Huzjak VeganKO delicijama oduševljavaju kupce: ‘U Hrvatskoj su rekli da naš biznis nije profitabilan’

Četiri godine nakon početne ideje pokrenuli su biznis i to u Irskoj, točnije, Corku.

Mnogo je priča o odlasku Hrvata na rad u inozemstvo, a među njima
ima i itekako uspješnih. Jedna od tih zasigurno je ona o
poslovnom uspjehu 33-godišnjaka – Martine Ratković
iz Varaždinskih Toplica i Nine Huzjaka iz Varaždina
.

Oni su u irskom gradu Cork nedavno
otvorili veganski fast food
restoran ‘Veganko’
 koji je, čini se, pun
pogodak.

– Razlog koji nas je zapravo trgnuo iz hrvatske
realnosti bio je traženje državnog poticaja za otvaranje
firme. Naime, htjeli smo pokrenuti posao, probali dobiti
poticaj no on je odbijen s obrazloženjem da ne podržavaju tu
granu jer nije profitabilna – kazala je uvodno Martina.

Bila je to ‘kap koja je prelila čašu’.

– Tad smo bili sigurni da Hrvatska nije mjesto gdje bismo
željeli raditi te smo preselili u sredinu koja je, prema našim
istraživanjima, bila pogodnije tlo za novi početak.

Zadovoljni kupci

Četiri godine nakon početne ideje pokrenuli su biznis i to u
Irskoj, točnije, Corku.

– Ideja se zapravo kuhala dugi niz godina, no financijska
sredstva nisu dozvoljavala da se projekt realizira. Oba smo
ljubitelji životinja i hrane te smo željeli plasirati super
ukusnu hranu, ali bez ikakvih mesnih i mliječnih
prozivoda, koja je održiva i ne šteti okolišu.
Vjerujemo da veliki korporativni prehrambeni lanci mogu
zamijeniti svoje modele poslovanja manje štetnim modelima, a
da pritom ne ‘koriste’ životinje.

Od ideje do realizacije bilo je puno prepreka jer ‘za ostvarenje
bilo kakvog projekta potrebni su sati rada, predanosti,
odricanja, istraživanja, financijskih sredstava, a prije svega
mnogo ljubavi prema onome što radiš’.

– Imali smo puno problema sa plasiranjem ‘samih sebe’ na tržište,
no jednom kada je krenulo, kao da su nam otvorena sva.

Otvorili su kiosk pored benzinske postaje na Turner’s
Crossu u Corku
, a u ponudi imaju specifične i zanimljive
proizvode. 

– Čak sedam vrsta burgera, pet vrsta kebaba, priloge,
slastice, organic slatka pića… Sve to ukombinirano je s
tradicionalnim okusima i teksturom veganskog mesa koje je
zdravi i nutricionistički hranjiv odabir – ističu.

f867edb61d70e24e6549f86377c69dbf.jpg?v=2

Dodaju da sve rade sami  – od mesnih zamjena do soseva, pa
čak i lepinju koju razvaljaju i ispeku pred očima kupca.

– Zadovoljstvo među kupcima je veliko, a u prilog tome idu i
recenzije koje su većinom visoke.

Poslovni planovi

Martina i Nino partneri su u privatnom, ali i poslovnom životu te
se točno zna tko je zadužen za koji dio biznisa.

– Nino je zadužen za business dio, recepte, kuhinju, pregovaranja
i nabavu, dok sam ja više za marketinški dio –
oglašavanje, stvaranje identiteta tvrtke, objave na društvenim
mrežama. Upotpunjujemo se savršeno – istaknula je.

Na pitanje smatraju li da za takav biznis ima mjesta na hrvatskom
tržištu odgovaraju:

– Vjerujemo da bismo uspjeli u Hrvatskoj, ali zasad sezonski na
Jadranu, u mjestima s velikom cirkulacijom stranih mladih
turista.

Ovi mladi poduzetnici imaju i plan za budućnost.

– Želja nam je otvoriti prvi walk
in
 restoran te još jednu lokaciju. U procesu smo
traženja investitora i za sada samo možemo reći da ima
zainteresiranih.

Povratak u Hrvatsku za sad vide jedino ‘na poslovnoj razini’.

– Na privatnoj razini vjerojatno tek u mirovini – kazali su
složno.

c2139223ee3389e8851e3e9254decedd.jpg?v=2

7db06510ebfd98cff6d04ef1a450577c.jpg?v=2

2e70390e868effdc324ee129e4b1d99f.jpg?v=2

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije