Četiri godine nakon početne ideje pokrenuli su biznis i to u Irskoj, točnije, Corku.
Mnogo je priča o odlasku Hrvata na rad u inozemstvo, a među njima
ima i itekako uspješnih. Jedna od tih zasigurno je ona o
poslovnom uspjehu 33-godišnjaka – Martine Ratković
iz Varaždinskih Toplica i Nine Huzjaka iz Varaždina.
Oni su u irskom gradu Cork nedavno
otvorili veganski fast food
restoran ‘Veganko’ koji je, čini se, pun
pogodak.
– Razlog koji nas je zapravo trgnuo iz hrvatske
realnosti bio je traženje državnog poticaja za otvaranje
firme. Naime, htjeli smo pokrenuti posao, probali dobiti
poticaj no on je odbijen s obrazloženjem da ne podržavaju tu
granu jer nije profitabilna – kazala je uvodno Martina.
Bila je to ‘kap koja je prelila čašu’.
– Tad smo bili sigurni da Hrvatska nije mjesto gdje bismo
željeli raditi te smo preselili u sredinu koja je, prema našim
istraživanjima, bila pogodnije tlo za novi početak.
Zadovoljni kupci
Četiri godine nakon početne ideje pokrenuli su biznis i to u
Irskoj, točnije, Corku.
– Ideja se zapravo kuhala dugi niz godina, no financijska
sredstva nisu dozvoljavala da se projekt realizira. Oba smo
ljubitelji životinja i hrane te smo željeli plasirati super
ukusnu hranu, ali bez ikakvih mesnih i mliječnih
prozivoda, koja je održiva i ne šteti okolišu.
Vjerujemo da veliki korporativni prehrambeni lanci mogu
zamijeniti svoje modele poslovanja manje štetnim modelima, a
da pritom ne ‘koriste’ životinje.
Od ideje do realizacije bilo je puno prepreka jer ‘za ostvarenje
bilo kakvog projekta potrebni su sati rada, predanosti,
odricanja, istraživanja, financijskih sredstava, a prije svega
mnogo ljubavi prema onome što radiš’.
– Imali smo puno problema sa plasiranjem ‘samih sebe’ na tržište,
no jednom kada je krenulo, kao da su nam otvorena sva.
Otvorili su kiosk pored benzinske postaje na Turner’s
Crossu u Corku, a u ponudi imaju specifične i zanimljive
proizvode.
– Čak sedam vrsta burgera, pet vrsta kebaba, priloge,
slastice, organic slatka pića… Sve to ukombinirano je s
tradicionalnim okusima i teksturom veganskog mesa koje je
zdravi i nutricionistički hranjiv odabir – ističu.
Dodaju da sve rade sami – od mesnih zamjena do soseva, pa
čak i lepinju koju razvaljaju i ispeku pred očima kupca.
– Zadovoljstvo među kupcima je veliko, a u prilog tome idu i
recenzije koje su većinom visoke.
Poslovni planovi
Martina i Nino partneri su u privatnom, ali i poslovnom životu te
se točno zna tko je zadužen za koji dio biznisa.
– Nino je zadužen za business dio, recepte, kuhinju, pregovaranja
i nabavu, dok sam ja više za marketinški dio –
oglašavanje, stvaranje identiteta tvrtke, objave na društvenim
mrežama. Upotpunjujemo se savršeno – istaknula je.
Na pitanje smatraju li da za takav biznis ima mjesta na hrvatskom
tržištu odgovaraju:
– Vjerujemo da bismo uspjeli u Hrvatskoj, ali zasad sezonski na
Jadranu, u mjestima s velikom cirkulacijom stranih mladih
turista.
Ovi mladi poduzetnici imaju i plan za budućnost.
– Želja nam je otvoriti prvi walk
in restoran te još jednu lokaciju. U procesu smo
traženja investitora i za sada samo možemo reći da ima
zainteresiranih.
Povratak u Hrvatsku za sad vide jedino ‘na poslovnoj razini’.
– Na privatnoj razini vjerojatno tek u mirovini – kazali su
složno.