VŽ KALENDAR Godine 1929. tiskan je prvi broj ‘Varaždinskih novosti’

12.12.1987. U Zagrebu je umro matematičar i fizičar Zlatko Janković. Rodio se u Varaždinu 1916. godine. Radio je kao profesor i dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, tajnik Razreda za matematičke, fizičke, kemijske i tehničke znanosti JAZU. Autor je znanstvenih radova i dobitnik nagrade ‘Ruđer Bošković’.

12.12.1929. Tiskan je prvi broj nezavisnog tjednika ‘Varaždinske novosti’. Naklada lista je bila između tisuću i tusuću petsto primjeraka tjedno. ‘Varaždinske novosti’ izlazile su do 27. ožujka 1941. List je pokrenuo Bogdan Svoboda, a i tiskao ga je u svojoj tiskari. Od početka izlaženja pa do 89. broja u 1931. godini kao vlasnik i odgovorni urednik vodi se Radivoj Dragičević, a od tada pa do ožujka 1936. Bogdan Svoboda. Nakon njega kao vlasnik, izdavač i urednik potpisivao se najprije Ante Temmer, a zatim Viktor Štuhec. Obojica su bila tipografi u Svobodinoj Narodnoj tiskari. Prema Antonu Golobu to je bio najbolje uređivani i najčitaniji list u kojem su priloge objavljivali vrsni suradnici kao Branko Svoboda, Hinko Krizman, Vladimir Deduš, Krešimir Filić i drugi.

12.12.1898. Rodio se Josip Čabrian, povjesničar, ljekarnik, arheolog. U Varaždinskim Toplicama je vodio obiteljsku ljekarnu, proučavao povijest topličkog kraja, prikupljao predmete, istraživao nalazište kupališnog kompleksa i rimskog naselja. Utemeljio je muzej u Varaždinskim Toplicama. Umro je 1969. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije