Opasne kemikalije

Domaći stručnjaci upozoravaju: Teflon je otrov, odmah ga izbacite iz kuhinje!

- Ne koristimo teflonske tave. U uporabi su tave od lijevanog čelika i inoksa. Zato što kod njih postoji šansa da se materija sastruže i da završi u hrani - kazao je kuhar Luka Đamarija.

Ako kod kuće imate teflonsku tavu bacite je. Jer, iz
izgrebane tave možda izlaze opasne kemikalije, napisao je na svom
Facebook profilu Ivan Pernar.
Inspirirao ga je film ‘Mutne vode’ koji je upravo stigao u
kina. Horor priča iz stvarnog života govori o velikom
korporativnom skandalu koji se godinama zataškavao, piše
RTL

Tvornica Du Pont, koja je izumila i najveći je svjetski
proizvođač teflona, godinama je u vodu ispuštala opasne
kemikalije. Tisuće ljudi u Americi oboljele su od raka,
bolesti štitnjače, djeca su se rađala s deformacijama.

Nakon duge i mukotrpne borbe odvjetnik im je izborio 670 milijuna
dolara, a film je ponovno je reaktualizirao priču o teflonu.

Priča o odvjetniku koji se bori za stanovnike američkog gradića u
kojem se nalazi tvornica teflona nije samo filmska nego stvarna.
Proizvođači teflonskog posuđa koristili su opasne kemikalije i
ispuštali ih u potok iz kojeg se s vodom snabdijevalo sto tisuća
ljudi. Posljedica, tisuće oboljelih od raka i djeca rođena s
raznim deformacijama. Prvi je na sve posumnjao farmer kojem su
uginule krave koje su pile na tom izvoru.

Film je ponovno je u centar pozornosti vratio staru priču o
korištenju i štetnosti tava od teflona koje ima gotovo
svako kućanstvo i koristi ga gotovo svakodnevno.

Kada su se pojavile šezdesetih godina prošlog stoljeća, dogodio
se zaokret u kulinarstvu. Teflonska tava bila je san svake
domaćice, ništa se više nije lijepilo. A onda se otkrilo da mogu
biti štetne.

– Ne koristimo teflonske tave. U uporabi su tave od lijevanog
čelika i inoksa. Zato što kod njih postoji šansa da se materija
sastruže i da završi u hrani – kazao je
kuhar Luka Đamarija.

Dobro su napravili, uvjeren je profesor kemije s
Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji kaže, teflon je otrov u
kuhinji.

– Ukoliko je teflon imalo oštećen, govorim o nekim mikro
oštećenjima koja ne vidite, takav teflon možete slobodno baciti
iz kuhinje. Zato što se takav teflon pri visokim temperaturama
brzo raspada i razgrađuje na kemikalije u kojima doslovno ima
bojnog otrova – kazao je Valerije
Vrček
, profesor kemije na Farmaceutsko-biokemijskom
fakultetu.

Da s njima treba biti oprezan upozoravaju i s Nastavnog
zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija
Štampar.

– Ono sto je bitno naglasiti takvo posude se treba pogledati da
li je glatkih površina. Jer za vrijeme pečenja i kuhanja u takvoj
posudi bi moglo doći do otpuštanja toksičnih tvari ukoliko te
površine nisu glatke. Ono što je isto jako važno istaknuti je da
kad se manipulira takvim posuđem da se ono ne pregrijava u smislu
da se prazna tava stavi na zagrijavanje – kazala
je Jasna Bošnir sa Odjela za
zdravstvenu ispravnost.

Ono što mnogi ne znaju, teflon je zapravo plastika. Punim imenom
poli-tetra-fluoretilen. I kod njega je sporna kemikalija PFOA
koja je prikladno dobila ime ‘vječna kemikalija’ jer se
gotovo ne može razgraditi.

– Ponavljam, teflon se koristi za mnoge druge svrhe, ali mu
mjesto nije u kuhinji. Organoflori spojevi su okarakterizirani
najjačom kemijskom vezom i oni kad jednom uđu u okoliš, ne možete
ih se riješiti iz okoliša – dodao je Valerije
Vrček
.

Tek 2015. godine proizvođači teflona prestali su ga koristiti
nakon pritiska američke Agencije za zaštitu okoliša.

– Danas proizvođači koji se bave proizvodnjom teflonskog posuđa
su daleko na puno višem nivou nego što su bili prije pet, deset
ili petnaest godina, tehnologija se usavršava svakim danom, a
posebno posude koje nose neki zaštitni znak poznatih proizvođača,
oni sigurno vode računa da je aditiv u proizvodu
korišten na način kako se to treba koristiti, u količinama u
kojima on ima svoje funkcionalno svojstvo i na način da se ne
otpušta u hranu – kazala je Jasna Bošnir.

Iako nema istraživanja koja potvrđuju štetan utjecaj teflonskog
posuđa na zdravlje ljudi, dobro provjerite je li vaše
oštećeno i pazite da na teflonu kuhate i pečete na umjerenim
temperaturama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije