Vijesti / Društvo

VOX POPULI Evo što maturanti misle o programu koji je pripremljen za njih!

VOX POPULI Evo što maturanti misle o programu koji je pripremljen za njih!

Još jedna generacija maturanata uskoro se će oprostiti od školskih kolega i škola koje pohode. Ove godine te završne maturantske dane odlučili su zajedničkim snagama Varaždinska županija, Grad Varaždin, Policijska uprava varaždinska i Koncertni ured Varaždin pretvoriti u 'nešto više' od dosadašnjeg okupljanja maturanata u Parku mladih.

Program koji su za maturante pripremili nazvan je Maturantika 2018. i trebao bi maturantima omogućiti i sigurnost i zabavu u isto vrijeme.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> MATURANTI, POZOR! Pročitajte kakav je program pripremljen za vas ove godine!

Kakvo mišljenje o takvoj ideji imaju sami maturanti, saznali smo od njih samih.

Mateja Križić (Elektrostrojarska škola)

Mislim da su previše napuhali te maturantske dane. Nisu potrebne nikakve igre, ipak  završavamo srednju školu. U redu su mimohod i kvadrilja, ali sve ostalo je malo previše. Nisam čula da ce neki maturant sudjelovat u tim igricama. Zna se kako maturantski dani izgledaju, samo su nas trebali pustiti u parku i to je to.

David Glavica (Prva privatna gimnazija s pravom javnosti)

Sviđa mi se program i ima dobru poruku, ovo je prva godina da se nešto takvo organizira. Dobra je stvar što se nije sve prenatrpano i postoji za svakoga nešto. Osobno ću se prijaviti za dvije radionice. Plesat ću kvadrilju i natjecati se sa prijateljima u Esportsu. Jedina stvar koju bi mijenjao je vrijeme održavanja. Možda bi bilo bolje da počne kasnije. Da kasnije počne, odnosno da ne završava u 18 sati, bilo bi manje prostora za gluposti. Noćni život kasnije je jako loš u Varaždinu i ne preostaje nam ništa drugo osim da idemo po drugim gradovima. Nema nikakvih koncerata navečer gdje bi svi mogli biti zajedno osim manjh klubova. Sviđa mi se što ćemo cijelo to vrijeme biti pod nadzorom. Taj osjećaj sigurnosti jako puno znači. Maturantika bi mogla postati jedna vrlo lijepo tradicija za grad Varaždin koji takvu tradiciju i treba!

Mirta Jakopović (Prva gimnazija)

Program mi se čini dobar. Bila je dobra ideja osmisliti aktivnosti koje će se događati u Parku mladih koji je inače bio i najveće mjesto okupljanja maturanata no bez organiziranih aktivnosti. Iako je smišljen plan, on će se provoditi samo do 18 sati, a iza toga će maturanti sami trebati naći zabavu. Varaždin ne nudi noćni život i malo je glupo što trebamo ići u Međimurje kako bi se zabavili i što se nešto ne organizira baš tu u Varaždinu. Ove godine nije planiran odlazak u disko klub Šampion u Domašincu, već odlazak na Mesap u Nedelišću. Mislim da bi se svi mogli složiti kako treba dovesti bendove zvučnijih imena u Varaždin koji bi nudili različitu vrstu muzike da se svima udovolji. Za svakog ponešto.

Vida Žagar (Elektrostrojarska škola)

Biti ću na Parku mladih jer se želim zabaviti s ljudima s kojima sam provodila svakodnevicu četiri godine. Moramo isplakati sve te nostalgične suze za svaku anegdotu koja će nam nedostajati, no sumnjam da će se itko od nas previše interesirati ili uključivati u ono što će biti pripremljeno u Parku. Mislim da je prvenstveno problem programa Maturanike 2018. motivacija za njegovu izradu. Sam program ne zvuči loše 'glazba, sport, zabava...', no od kad je izašao, nisam naišla ni na jednog maturanta koji je rekao 'Kako dobro, kako lijepo da su nam to organizirali'. Motivacija je ovdje jasna. Kada imaš stotine veselih, ajmo reći 'ludih', tinejdžera (koji misle da to više nisu), najjednostavnije je pripremiti ovako nešto da ih imaš 'pod kontrolom'. Ne mogu tu nikoga kriviti, u takvoj poziciji bih i ja vjerojatno tako razmišljala, ali sa svoje pozicije - pozicije jednog od tih 'ludih' tinejdžera, jednostavno mi se to ne čini kao dobra ideja. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da odaziv neće biti velik. Da citiram nekoga iz svoje okoline: 'Ak' bumo dovoljno nalijani, možda i odemo na to!' To zvuči tužno, ali je istina. Maturanti ove godine nisu ni po čemu drugačiji od maturanata prije dvije, pet ili deset godina. Žele se zabaviti, žele se razuzdati i proslaviti sve te godine provedene u školi. Kad im netko uvjetuje 'kako da se razuzdaju', to se više ne može nazivati 'razuzdavanje'. Ako netko s 18 godina nije dovoljno sposoban da pazi na sebe i ne zna se kontrolirati, nikakav program to neće promijeniti. Ne mislim da ne bi trebao postojati, dapače, živa glazba na 'Skejtu' zvuči super, ali ponovo, to je glazba koju će netko uvjetovati. Sve će doprinijeti samo još većem inatu i suprotstavljanju autoritetu. Možda da se dala neka sloboda maturantima da kažu što žele, sve bi skupa ispalo bolje. Ovako smo dovedeni pred gotov čin – bit će ovako i doviđenja. Tu nema nekog rješenja koje će zadovoljiti obje strane i ove 'lude' i ove 'zabrinute', ali ovo baš nije ni neki kompromis. Uostalom, zašto to ne bi bila Norijada? Norili smo 12 godina od stresa, pet dana da to izbacimo iz sebe, zvuče kao zaslužena terapija.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci