Vijesti / Društvo

Grad odgovorio Kulturani: 'Podržavamo inicijative, no ne na uštrb baštine'

Grad odgovorio Kulturani: 'Podržavamo inicijative, no ne na uštrb baštine'

Nakon javnog istupa udruge Kulturana u kojem je izneseno kako se zbog ukidanja najma prostora Žitnice Starog grada otkazuje Springtime festival, i Grad Varaždinu priopćenjem se osvrnuo na ukidanje najma.

> Springtime festival se neće održati, Grad otkazao najam prostora u zadnji čas

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Priopćenje prenosimo u potpunosti.

'Grad Varaždin je podupro inicijativu udruge Kulturana te je za Winter Festival izdvojio 3.000 kuna te je omogućeno besplatno korištenje Žitnice. Kako je nakon spomenutog događaja došlo mišljenje i preporuka Hrvatskog restauratorskog zavoda da se ne smiju više tamo održavati koncerti jer su istraživanja još u tijeku te postoji mogućnost da se ona devastira, isto je priopćeno spomenutoj udruzi koja se oglušila na činjenicu da je Žitnica u procesu istraživanja te da vjerojatno potječe iz 13. stoljeća te sadrži elemente koji bi se navedenim načinom upotrebe mogli uništiti.

Grad Varaždin podržava i uvijek će podržavati inicijative koje za cilj imaju oplemeniti život građana, no ne na uštrb povijesnih činjenica i kulturne baštine, a posebice u godini koja je proglašena Europskom godinom kulturne baštine i u kojoj bismo trebali podići svijest o našoj povijesti i onome što smo 'baštinili'. Stoga smo odmah po primitku mišljenja i preporuke konzervatora obavijestili organizatora. Zašto organizator nije na vrijeme obavijestio javnost te zapravo nikada od Gradskog muzeja Varaždin tražio dopuštenje da održi 'otkazani' festival - nije nam poznato. Stoga je upitno uopće potpisivanje ugovora s izvođačima dok nisu sve predradnje bile poduzete. Stoga, kako nije bilo službenog zahtjeva i dopuštenja za korištenje prostora Žitnice - tako nije moglo biti nešto ni otkazano od strane Grada ili GMV-a koji s navedenim prostorom raspolaže', stoji u priopćenju Grada Varaždina.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci