Vijesti / Društvo

FOTO U sklopu projekta 'Detox' u Vinici učili tradicionalno ukrašavati pisanice

FOTO U sklopu projekta 'Detox' u Vinici učili tradicionalno ukrašavati pisanice

Danas, 29. ožujka, je u Viničkoj tradicijskoj kući održana poučna, prigodna radionica Ususret Uskrsu.

To je 5. u nizu održanih Etnotour radionica u sklopu projekta 'Detox - Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine' koji se odvija unutar programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska 2014-2020, a sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U blagdane su vezani brojni narodni običaji koji se često razlikuju od kraja do kraja. Nažalost običaji koji su dio povijesnog, kuturnog i etnološkog nasljeđa i koji su stoljećima  bili prisutni u narodu, polako izumiru.

Stoga je cilj radionica planiranih u sklopu projekta Detox prikazati mladima što više običaja i oteti ih zaboravu.

Na današnjoj se radionici prikazivalo tradicionalno ukrašavanje pisanica od ljuska crvenog luka što je bilo zanimljivo djeci OŠ Vinica koji su se i sami okušali u stvaranju pisanica i nastanku zanimljivih otisaka od proljetnog cvijeća i listića.

Ovu zanimljivu tehniku ukrašavanja uskrsnih jaja djeci je pokazala Anica Hrnčić, a pomagale su joj učiteljice OŠ Vinica i v.d. ravnateljica Mirjana Jambriško koja je ujedno i zamjenica načelnika Općine Vinica.

Osim ukrašavanja pisanica, Anica je pokazala i kako se pravi bidra, tradicionalni kolač koji se često pekao za Uskrs, a posebno je to bilo interesantno učenicima SŠ Arboretum Opeka, kuharski smjer i njihovim nastavnicima.

Na ovoj radionici se moglo puno naučiti, a ujedno je to bila i prilika za druženje, razmjenjivanje iskustva i prisjećanje uspomena iz djetinjstva starijih sudionika radionice.

Osim osnovnoškolaca i srednjoškolaca, njihovih učiteljica i nastavnika, radionici su prisustvovali i predstavnici udruga s područja Općine Vinica: Čuvarice narodnih običaja iz G. Ladanja, Udruga umirovljenika, Udruga vinogradara Vinea Vinica, predstavnica projektnog partnera Gradskog muzeja, Varaždin kustosica prof. Nataša Mihinjač, a sudionike radionice došao je pozdraviti i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci