Vijesti / Društvo

Vesna Vidović Oreški predsjednica je Savjeta za socijalnu skrb Var. županije

Vesna Vidović Oreški predsjednica je Savjeta za socijalnu skrb Var. županije

Danas, 20. ožujka, održana je konstituirajuća sjednica Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije. Sjednica je održana u Domu za starije i nemoćne osobe povodom Svjetskog dana socijalnih radnika.

Svaka Županija dužna je bila osnovati Savjet za socijalnu skrb i to odlukom skupštine jedinice područne (regionalne) samouprave, stoga je i Savjet za socijalnu skrb Varaždinske županije osnovan na sjednici Županijske skupštine 5. prosinca 2017. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na današnjoj prvoj sjednici zamjenik župana Robert Vugrin istaknuo je kako Varaždinska županija ima donesen Socijalni plan za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

- Svrha plana bila je pospješiti pružanje usluga socijalne skrbi namijenjenih djeci, mladima, odraslim i starijim osobama koje se nalaze u nepovoljnijem položaju u Županiji. Cilj Savjeta je da se pomogne idejama i njihovom provedbom djeci, mladima, obiteljima u riziku, starijim i nemoćnim osobama, osobama s problemom ovisnosti, siromašnima i beskućnicima te osobama s invaliditetom. Nekoliko primjera dobre prakse su svakako novi reprezentativni Caritasov centar, program pomoći u kućama, te niz manjih projekata za pomoć. Sve su to dobro uložena sredstva, vjerujem da ćete svi Vi svojim znanje i iskustvom doprinijeti još boljem radu ovog Savjeta - rekao je zamjenik Vugrin.

Zadaća ovog Savjeta je priprema, izrada i predlaganje Socijalnog plana za Varaždinsku županiju, predlaganje provedbe mjera i aktivnosti za poticanje razvoja sustava socijalne skrbi, novih oblika pomoći i usluga socijalne uključenosti i podrške sukladno Socijalnom planu za Varaždinsku županiju.

Također, potiče se predlaganje razvoja mreže potrebnih kapaciteta socijalnih usluga na području Varaždinske županije, usklađivanje i koordiniranje djelovanje udruga i drugih pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi na području Varaždinske županije.

Kroz suradnju s Ministarstvom planira se praćenje provođenja socijalnih mjera i pružanja usluga socijalne skrbi na rijetko naseljenim i nerazvijenim područjima.

Za predsjednicu savjeta izabrana je Vesna Vidović Oreški, ravnateljica Doma za starije i nemoćne, dok su članovi Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije, Zvjezdana Fulir, pomoćnica pročelnice u Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije, Sibila Krajnik, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Varaždin, Nebojša Buđanovac, ravnatelj Društva Crveni križ Varaždinske županije, Branka Šaško, v.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured u Varaždinu, mr. Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije, Vladimir Lacković, predstojnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područna služba Varaždin, Antonija Maltar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novi Marof, Anica Zember, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ludbreg, Robert Čusek, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec, Lidija Petrinjak, vijećnica Županijske skupštine Varaždinske županije.

Nakon sjednice članovi Savjeta, zaposlenici i korisnici Doma za starije i nemoćne dočekali su goste iz Slovenije. Povodom Svjetskog dana socijalnih radnika, Dom je posjetilo Međugeneracijsko društvo za samopomoć Drava iz Maribora. Ovo društvo čine volonteri koji pružaju program samopomoći osobama starije životne dobi. Veliki dio volontera su socijalni, zdravstveni radnici te drugi djelatnici struke. Korisnici Doma iz Varaždina pripremili su prigodan program za goste kao i druženje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci