Vijesti / Društvo

REALIZACIJA Varaždin će u rujnu imati prvi zeleni autobusni kolodvor u Hrvatskoj

REALIZACIJA Varaždin će u rujnu imati prvi zeleni autobusni kolodvor u Hrvatskoj

Varaždin će, sudeći po najavama iznesenima danas, 6. veljače, u Gradskoj vijećnici, već u rujnu dobiti prvi zeleni autobusni kolodvor u Hrvatskoj!

Investiciju vrijednu 4 milijuna financirat će tvrtka AP Varaždin, član Presečki grupe, a radovi će početi u lipnju ove godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U investiciju krećemo u lipnju kad će završiti nastava, a do rujna planiramo završiti radove. Naša tvrtka je u Varaždin došla prije tri godine, kombinacije obnove su bile razne, no posljednje dvije godine radimo na tom projektu - istaknuo je Antun Presečki, predsjednik uprave i vlasnik firme AP Varaždin, dodavši da je sadašnji izgled kolodvora 'bio sramotan te da grad zaslužuje ljepši kolodvor', s čime se složio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Zahvaljujem svima koji su surađivali na projektu. Varaždin će napokon dobiti autobusni kolodvor kojeg se neće sramiti. Dosadašnji je iz 1965. godine, zapušten, derutan i nefunkcionalan. Zaštićen je to, konzervatorski prostor, tako da se prostor neće bitno mijenjati. Ipak, ovom će adaptacijom u srednjeročnom razdoblju sve potrebe Varaždinaca, ali i turista biti zadovoljene - istaknuo je.

Projekt uređenja predstavio je prof. dr. sc. Božo Soldo, glavni voditelj i autor projekta.

- Projekt je baziran na dogradnji od 90 metara kvadratnih, a ostalo je riječ o adaptaciji i rekonstrukciji kolodvora. To će obuhvatiti izmjenu gornjeg i donjeg platoa, zamjenu kanalizacijske odvodnje, adaptaciju građevine, zamjenu vanjske stolarije te izgradnju terase i zelenog krova - ukratko je prezentirao Soldo.

Za vrijeme trajanja radova, Grad i investitor će pokušati da putnici najmanje to osjete, tako da će dio kolodvora u tom razdoblju vjerojatno biti preseljen kod groblja, istaknuto je.

- Plan ćemo razraditi, no budući da u tom periodu nema školske djece, bit će puno lakše - kazao je Presečki.

Prezentaciji su nazočili i predstavnici slovenskog partnera, tvrtke s kojom će AP Varaždin surađivati na obnovi i modernizaciji autobusnog voznog parka. Osim obnove samog kolodvora, Varaždin će ponovno 'misliti zeleno i imati ekološki vozni park'.

- Kolege iz Slovenije će za Presečki grupu napraviti prvi autobus na struju u Hrvatskoj. No, najprije ćemo na postojeće implementirati elektriku da iskoristimo što imamo. Moramo istaknuti da dnevno kolodvorom prođe i do 4 tisuće putnika. Osim što ćemo imati električne autobuse, napravit će se i punionice za njih - kazao je Presečki.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci