Vijesti / Društvo

POZIV Isusovačka služba traži u Varaždinu i okolici smještaj za izbjeglice

POZIV Isusovačka služba traži u Varaždinu i okolici smještaj za izbjeglice

Isusovačka služba za izbjeglice kao nevladina katolička udruga kojoj je misija pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica u posljednje vrijeme svoj angažman ulaže u traženje stanova osobama i obiteljima koje su nedavno dobile međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj.

Glavni razlog tome jest potreba šezdesetak osoba i obitelji kojima je odobrena međunarodna zaštita da dobiju svoj prvi dom u Hrvatskoj i napokon izađu iz Prihvatilištu za tražitelje azila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, prema Zakonu o privremenoj i međunarodnoj zaštiti, osoba kojoj je odobrena međunarodna zaštita (azil ili supsidijarna zaštita) ima pravo na stan kojeg u naredne dvije godine plaća Republika Hrvatska. Dakle, ugovor se potpisuje između najmodavca i Republike Hrvatske koja pokriva pune financijske troškove stanovanja osim pričuve i poreza na promet.

- Kada govorimo o području Varaždina, očekujemo da će pet sirijskih obitelji uspjeti naći svoj novi dom upravo ovdje te vjerujemo da će građani Varaždina iskazati dobrodošlicu i solidarnost s ljudima koji su morali napustiti svoj dom zbog rata i nasilja - javljaju iz službe, dodavši da pozivaju građane Varaždina i okolice da ukoliko imaju nekretninu koji mogu staviti na raspolaganje tim obiteljima da se jave u Isusovačku službu za izbjeglice na [email protected] .

Isusovačka služba za izbjeglice je neprofitna humanitarna udruga čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. Udruga je dio mreže međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service (JRS) osnovane 1980. godine.

Svojom svakodnevnom prisutnošću u prihvatilištima za tražitelje azila pružaju psihosocijalnu potporu, pravno savjetovanje, tečajeve hrvatskih tečajeva, računalne tečajeve, kao i posebno osmišljene radionice za osnaživanje žena. Osim toga, aktivno zagovaraju prava izbjeglica te provode projekate i javne kampanje kako bi se podigla svijest o problemima i položaju izbjeglica.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci