Vijesti / Društvo

Kostanjevac: 'Žiteljima romskog naselja adresa ne može biti Donje Vratno'

Kostanjevac: 'Žiteljima romskog naselja adresa ne može biti Donje Vratno'

Putem pismenog priopćenja načelnik Općine Vinice Marijan Kostanjevac osvrnuo se na adrese i prebivališta stanovnika romskog naselja kod Donjeg Vratna.

Priopćenje prenosimo u potpunosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Općina Vinica svim raspoloživim sredstvima osporavati će i od svih nadležnih tijela od župana, Vlade Republike Hrvatske te Sabora zahtijevati stavljanje van snage svih prostorno-planskih dokumenata Općine Petrijanec dok se svim žiteljima romskog naselja ne promjene adrese odnosno mjesto prebivališta koje ne može i ne smije biti Donje Vratno.

Općina Vinica odrekla se dijela svog teritorija upravo na inicijativu i traženje Roma 1992. godine koji su do tada sva svoja prava ostvarivali u Petrijancu. Općinsko vijeće Općine Vinica je 1994. godine na tragu te činjenice te peticije sa više od 1600 potpisa donijelo i konačnu odluku na temelju koje je u skladu sa zakonom i kroz saborsku proceduru proveden postupak izdvajanja tog dijela naselja iz područja Općine Vinica. Sabor je 1997. godine usvojio Zakon o područjima županija, gradova i općina Republike Hrvatske , objavljen u 'Narodnim novinama' broj 10/97., čime je sporno područje ponovno vraćeno Općini Petrijanec kamo je uvijek i pripadalo. Općina Petrijanec protivila se tom Zakonu te je predala i Zahtjev za ocjenu ustavnosti točke 10. broj 14 (Varaždinska županija - Općina Petrijanec) Zakona o područjima županija, gradova i općina RH no Ustavni sud Republike Hrvatske u cijelosti je odbio njihov zahtjev (Presuda U-I-282/1997. od 22. rujna 1999. godine. 

Slijedom Zakona o naseljima Općina Petrijanec bila je dužna tom naselju odrediti naziv, evidentirati ga i uvrstiti u prostorno-planske dokumente, a što nikada nije učinila. Nadalje, Općina Petrijanec slijedom Zakona o naseljima pozvana je na određivanje naziva naselju i dopisom Središnjeg ureda Državne geodetske uprave od 25. svibnja 2011. godine, a kasnije i od strane Područnog ureda za katastar Varaždin od 05. lipnja 2014. godine, što je i dalje ignorirala. 

U svim tim događanjima najviše i to financijski izgubila je naša Općina jer je gubitkom dijela teritorija izgubila i status pogranične općine te pravo na tzv. hidrorentu. Čitavo vrijeme ukazivali smo na problem naziva naselja Roma no za nas je neočekivano uslijedio nedopustiv i protuustavan obrat, da li zbog neznanja ili pak upliva određenih političkih struktura u cijeli slučaj tako da je Ured koji je najprije tražio određivanje naziva naselju u skladu sa zakonom, najvjerojatnije i to pod političkim pritiskom donosio rješenja proturječna svom prvotnom traženju. 

Tragajući za istinom dobili smo od pročelnice Područnog ureda za katastar podatak o političkom uplivu tadašnjih najviših županijskih dužnosnika.

Zbog toga ću u svojstvu načelnika Općine najprije od odgovornih tražiti stavljanje van snage svih prostorno-planskih dokumenata Općine Petrijanec, a od župana Čačića, Vlade Republike Hrvatske i Sabora, zatražiti ću pokretanje postupka i utvrđivanje odgovornosti za takve nečasne postupke i njihove aktere.

Mi u Općini nismo protiv Roma i protiv njihovog naselja, ali Općina kao institucija te njeno predstavničko i izvršno tijelo i svi građani ne moraju trpjeti takve ad hoc slučajeve. Podsjećam na problem Arboretuma, dječjeg vrtića, županijskih i lokalnih cesta na području Općine, zamjene nekretnina (neboder – Arboretum), našeg Motela, sada Roma, ne znam, ali vjerujte postavljam si pitanje, što je slijedeće?', stoji u priopćenju koje potpisuje načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!