Varaždinsko bučino ulje je i prirodni antioksidans.
Varaždinsko bučino ulje trebalo bi konzumirati što više jer
blagotvorno djeluje na cijeli organizam: na srce i krvne žile,
pri čemu pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i sniženju
kolesterola, pozitivno utječe na centralni živčani sustav, kao i
na mokraćni trakt, posebno kod muškaraca.
Uz sve to, bučino ulje pozitivno utječe i na cjelokupni
vanjski izgled čovjeka, pa čak i na bolji rast kose.
Iznijeli su to ugledni hrvatski znanstvenici u četvrtak, 20.
veljače, na prvom znanstvenom skupu posvećenom Varaždinskom
bučinom ulju, koji su organizirali Varaždinska
županija i udruga Varaždinsko bučino
ulje.
Pred prepunom Skupštinskom dvoranom, županom Radimirom
Čačićem, njegovim zamjenikom Tomislavom
Paljakom, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i
ruralni razvoj dr. sc. Dragutinom Vincekom,
gostima iz Slovenije te brojnim proizvođačima i građanima, o
zdravstvenim blagodatima bučinog ulja prva je predavanje održala
prof. dr. sc. Ivančica Delaš s Medicinskog
fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
– Kad se govori o zdravstvenom aspektu, bučino ulje je
zanemareno, a ima vrlo dobra svojstva. Izuzetno je bogato
esencijalnim masnim kiselinama koje se ne mogu proizvesti, a
imamo i znanstvene dokaze o njegovim učincima na, primjerice,
centralni živčani sustav, na kardiovaskularne bolesti i na
probavne smetnje. Posebno su poznati učinci na muški urinarni
trakt, na mokraćni mjehur i ostale dijelove. Poznato je da sadrži
selen i cink, tako da pozitivno utječe i na rast kose. Zbog toga
bi trebalo poraditi na tome da bučino ulje u što većoj mjeri bude
prisutno na našim stolovima – istaknula je prof. dr. sc. Delaš.
Varaždinsko bučino ulje je i prirodni antioksidans.
– Sadrži spojeve koji djeluju kao antioksidansi, a to su
prvenstveno tokoferoli koji su vrlo korisni zbog pozitivnog
djelovanja na ljudsko zdravlje. Te činjenice još nisu dovoljno
poznate u široj javnosti, pa su ljudi skloniji uzimati nekakve
farmaceutske pripravke umjesto da koriste prirodne nutrijente kao
što je bučino ulje – naveo je dr. sc. Srećko
Valić s Instituta Ruđer Bošković.
Župan Radimir Čačić je istaknuo da je posebna čast što na prvom
znanstvenom skupu o Varaždinskom bučinom ulju sudjeluju vrhunski
stručnjaci, profesori doktori, doktori znanosti, magistri i
nutricionisti.
– Varaždinsko bučino ulje i na najzahtjevnijoj međunarodnoj
sceni, u srcu Austrije gdje se stoljećima proizvodi
najkvalitetnije ulje, postiže vrhunske rezultate. Dobili smo
šampiona među bučinim uljima, a naši proizvođači su osvojili čak
šest ili trećinu zlatnih medalja. Naša premium ulja su potvrda
rada i tradicije stare 150 godina. No, uz činjenicu da kvalitetu
Varaždinskog bučinog ulja potvrđuju ocjenjivački sudovi i
tržište, posebno treba isticati i činjenicu da je riječ o posebno
kvalitetnom proizvodu za ljudsko zdravlje i sa znanstvenog
stajališta. Bučino ulje se u nizu ljekarni u Europi prodaje kao
suplement, kao nešto što doprinosi kvaliteti zdravlja čovjeka.
Naše Varaždinsko bučino ulje i njegova kvaliteta u tom segmentu
još moraju dobiti i znanstvene potvrde, što je i cilj današnjeg
skupa koji se održava na ovako visokoj razini zahvaljujući našem
pročelniku dr. sc. Dragutinu Vinceku – istaknuo je župan
Čačić.
O vrhunskoj kvaliteti bučinog ulja te izazovima i mogućnostima,
predavanje je održala izv. prof. dr. sc. Sandra Balbino s
Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, dok je o
povijesti proizvodnje Varaždinskog bučinog ulja govorio mr. sc.
Roman Ozimec iz Društva za istraživanje i
očuvanje prirodne raznolikosti Hrvatske ADIPA.
Znanstveni skup je zaključio Davor Hostić, dipl.
ing. preh. tehnologije iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske
škole u Varaždinu, koji je održao predavanje o nutricionizmu i
tradiciji spremanja autohtonih jela varaždinskoga kraja.
– Umjesto da posežemo za grickalicama, sendvičima ili paštetom
koja je puna konzervansa, možemo si pripremiti namaz na bazi buče
s bučinim košticama i Varaždinskim bučinim uljem te još dodati
različite začine. Umjesto mesnog nareska, pripremiti možemo
domaće žgance kojima dodamo prepržene bučine koštice i malo
kosane masti. Za naš organizam to su nutritivno vrhunska jela. Na
tržištu se može pronaći i domaći kapučino koji je puno bolji od
industrijskog koji je pun aditiva – savjetovao je nutricionist
Davor Hostić.