OTPAD Uskoro kante i za biorazgradivi otpad, ali i povećanje cijene usluge

– Većina gradova nije spremna za provedbu Uredbe Vlade, no Varaždin je spreman. Ta Uredba govori o onome što smo mi počeli raditi još 2002. godine. Počeli smo sa selektivnim odvajanjem otpada, a to se proteklih godina intenziviralo – komentirao je danas gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom koja je na snagu stupila 1. studenog na razini cijele države.

U naredna tri mjeseca tvrtke zadužene za gospodarenje otpadom, što je u Varaždinu Čistoća, moraju građane pripremiti za razvrstavanje otpada. Inače slijede kazne, kako za građane, tako i za jedinice lokalne samouprave.

Problem za Varaždince predstavlja biorazgradivi otpad, no i to bi se trebalo riješiti u kratkom roku.

– Svi oni koji se doma sami neće htjeti baviti biorazgradivim otpadom i kompostirati u dvorištima dobiti će i kantu za biorazgradivi otpad. Natječaj je u tijeku, nadam se da ćemo kante za biorazgradivi otpad podijeliti građanima još prije kraja ove godine – dodao je Čehok.

Povećanje cijene usluge

No promjene koje unosi Uredba imat će i utjecaj na cijenu, a o tome je više rekao direktor Čistoće, Davor Skroza.

– Cijena javne usluge definirana je Uredbom i ona, cijena, sastoji se od tri dijela. Prvi dio cijene je obavezna minimalna javna usluga, dakle, najmanji potrebni iznosa da bi se ta usluga mogla kontinuirano obavljati. Drugo, cijena ovisi o predanoj količini otpada i to je varijabilni dio. Treći dio je cijena ugovorne kazne za slučajeve u kojima građani ne postupaju u skladu s Uredbom – istaknuo je Skroza.

Istaknuo je kako će Uredba povećati cijenu za obveznu minimalnu uslugu, no kako će drugi, varijabilni, dio cijene biti manji pa će se na taj način, nadaju se, povećanje obveznog minimuma kompenzirati.

Sami radnici Čistoće, istaknuo je gradonačelnik Čehok, dobit će javne ovlasti i postati neka vrsta inspektora za otpad.

Probni rok traje do 31. siječnja 2018., a hoće li Varaždinci nakon tog datuma biti potpuno pripremljeni, tek treba vidjeti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije