Vijesti / Društvo

VINIČKI PRANGER Kipari Vladimir Gašparić i Josip Cepanec izradili repliku stupa

VINIČKI PRANGER Kipari Vladimir Gašparić i Josip Cepanec izradili repliku stupa

Višegodišnja inicijativa o potrebi zaštite Sramotnog stupa - Prangera (jednog od rijetkih preostalih primjeraka sramotnih stupova izrađenih od kamena, a koji datira iz 17. stoljeća) izradom replike te deponiranjem izvornika na mjesto koje će u potpunosti odgovarati potrebnim mikroklimatskim uvjetima, konačno je ugledala svijetlo dana.

Naime, u sklopu projekta DETOX koji se provodi u okviru programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija - Hrvatska, izrađena je zajedničkim naporima naših vrsnih kipara s licencama Ministarstva kulture Vladimira Gašparića i Josipa Cepanca replika Prangera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon izrade i sušenja koje je trajalo više od mjesec dana, replika, koja će biti otporna na atmosferske prilike, postavljena je konačno na mjesto.

S obzirom na izuzetno osjetljiv posao, postavljanje Prangera je uz pomoć odgovarajuće mehanizacije trajalo više sati, a samu operaciju postavljanja Prangrera nadgledao je i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac

Izvornik Prangera je u radioni također očišćen i obnovljen te će biti pohranjen u prostoru koji će zajednički odrediti predstavnici Općine i Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci