Vijesti / Društvo

Vinica: Projekt DETOX u punom zamahu, završetak početkom ljeta

Vinica: Projekt DETOX u punom zamahu, završetak početkom ljeta

Općina Lenart, kao vodeći partner, te Općine Sveta Ana i Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, Općina Vinica, Općina Donja Voća, Gradski muzej Varaždin, Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku u Mariboru te Zavod za očuvanje kulturne baštine Republike Slovenije, kao pridruženi partner, zajednički sudjeluju u projektu 'Ruralna detokskikacija upoznavanjem bogatstva kulturne bašine' akronima DETOX.

Projekt koji je vezan uz očuvanje i prezentaciju bogatstva kulturne baštine provodi se i financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A-Slovenija Hrvatska s 80 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kroz provedbu projekta na području Općine Vinica rekonstruirati će se kuća čiji će eksterijer i interijer biti uređeni po uzoru na nekadašnje tradicijske kuće viničkog kraja.

Završetak početkom ljeta

Po dovršetku uređenja, u kući će se moći vidjeti kako su nekada živjelo u viničkom kraju, a kuća će postati i mjesto održavanja niza radionica te drugih prigodnih događanja.

Radovi na uređenju kuće i okoliša koji će također biti uređen na tradicionalna način već su započeli, a njihov se završetak očekuje do početka ljeta.

Uz uređenje tradicijske kuće u ovoj fazi projekta obaviti će se i restauracija dotrajalog pila Sv. Ivana Nepomuka koji će do kraja 1. obračunskog razdoblja biti u cijelosti restauriran i vraćen na prvobitno mjesto, a bit će dovršena i izrada replike Prangera te zaštita izvornog Prangera.

Etno festival

Projektom je osim izrade promotivnog materijala planirana i izrada informativnih i interaktivnih turističkih ploča i panoa kao i izrada ostalog turističkog promocijskog materijala.

Projekt se provodi 24 mjeseca, a u tom će intervalu biti organizirano 8 radionica na temu kulturne baštine viničkog kraja (vinički vez i ostale rukotvorine, vinička narodna nošnja, kulinarstvo i sl.) te etno folk festival. 

Ukupna vrijednost projekta za područje Općine Vinica je 128.810,38 eura od čega se iz ESSR financira 109.488,82 eura.

- Potrebno je napomenuti da je Općina Vinica putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na nacionalnoj razini osigurala još financiranje 80 posto udjela vlastite obveze, tako da će stvarni trošak Općine Vinica u projektu iznositi 3.864,31 €, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci