Vijesti / Društvo

FOTO Varaždinac Damir Vujnovac šetajući uz Dravu priprema se za Saharski maraton

FOTO Varaždinac Damir Vujnovac šetajući uz Dravu priprema se za Saharski maraton

Varaždinac Damir Vujnovac, putopisac i veliki zaljubljenik u putovanja, šetajući Dravom priprema se za Saharski maraton, a ponovnim odlaskom tamo gdje je boravio prošle godine, ujedno će 'zaokružiti' humanitarni projekt 'Glas iz Sahare', kojem je cilj bio očuvati dječju pisanu riječ Saharawi naroda.

> Damir Vujnovac posjetio Saharu i pokrenuo projekt 'Dječji glas iz Sahare'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim putovanja, Vujnovcu je strast i fotografija, tako da je posljednjih tjedana boravio na Dravi i zabilježio prekrasne kadrove.

- Fotografije su nastale za vrijeme mojih šetnji uz Dravu. Naime, hodajući uz našu prekrasnu rijeku pripremam se za novi Saharski maraton na koji odlazim 24. veljače - kazao je Vujnovac.

- Uz Dravu je hladno, za razliku od temperatura koje me u Sahari čekaju. Neobično je na snijegu i ledu pripremati se za pješčane pustinjske uvjete.

Iako se zbog brojnih obaveza ne priprema baš sportski za predstojeći maraton, pokušava što više hodati i boraviti u prirodi. S obzirom da nije 'pravi' trkač dobar plasman na utrci nije ono što ga prvenstveno zanima.

- Prošle sam godine na maratonu sudjelovao slučajno, a ove se godine vraćam kako bi 'zaokružio' humanitarni projekt 'Glas iz Sahare'.

Naime, Damir je za vrijeme prošlogodišnjeg boravka u Sahari imao prilike upoznati tamošnji narod Saharawi i doživjeti njihov način života u izbjegličkim kampovima usred okrutne pustinje.

 

- Potaknulo me to na projekt prikupljanja pisanih radova školske djece Saharawi naroda, koje sam u četverojezičnom izdanju (na arapskom, španjolskom, engleskom i hrvatskom jeziku) objedinio u knjizi koja je ovih dana u tisku. To će tamošnjoj djeci pomoći zadržati trenutak dječje kreativnosti i, nadam se, neke od njih potaknuti na literarno stvaralaštvo. Osim toga, učenici Prve gimnazije Varaždin skupili su sedamdesetak pernica punih školskog pribora i nešto slikovnica za saharsku djecu.

> Učenici Prve gimnazije Varaždin sakupili školski pribor za djecu iz Sahare

I dok je prošle godine bio jedini Hrvat koji je branio naše 'boje', ove godine putuje u društvu Varaždinca i Istranina.

- Uistinu sam sretan zbog učinjenog, a na put ove godine ne idem sam. Društvo će mi praviti Damir Filipović iz Varaždina i Ivan Stanić iz Istre. Stanić je inače iskusni maratonac (Boston, New York, Moskva...), dok je Filipović ranije sudjelovao na humanitarnom reliju Budimpešta - Bamako, a sad će trčati polumaraton - rekao je Vujnovac koji broji dane do ponovnog odlaska u Saharu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci