‘Nove generacije nisu zadovoljne načinom kako su ih odgajali njihovi roditelji’

U Varaždinu je proteklih dana završio ciklus radionica za trudnice i roditelje pod nazivom ‘Izazovi roditeljstva – od trudnoće do prvih dječjih koraka’, koje je provodila udruga Psihološki centar ‘Razvoj’ u suradnji s partnerom projekta, Ustanovom Adarta Medical.

Projekt je u potpunosti financirao Grad Varaždin, osiguravši sredstva iz proračuna za 2016. godinu.

Raznolike i zanimljive teme privukle su mnoštvo zainteresiranih roditelja kao i onih koji će to tek postati.

– Posebno nam je drago što su se na radionice odazvali i očevi, koji u sve većem broju aktivno sudjeluju u njezi djeteta i njegovu odgoju – ističe Lina Đulvat, voditeljica ciklusa o roditeljstvu.

Radionice su bile podijeljenje u dva ciklusa – ‘Ciklus za trudnice’, koji je obuhvaćao šest tematskuh cjelina, te ‘Ciklus za roditelje’, koji se sastojao od pet tematskih cjelina.

Tako su trudnice i njihovi partneri mogli doznati što sve mogu očekivati u trudnoći, koja su prava i odgovornosti pri porođaju, upoznati se s rutinskim postupcima u rodilištu, te naučiti o važosti dojenja, mogućim preprekama te njihovom prevladavanju. Također, bilo je govora o poslijeporođajnim stanjima, kako ih prepoznati, prevladati i procijeniti je li potrebna dodatna pomoć.

Roditelji su pak mogli čuti mnogo primjera zahtjevnih situacija u odgoju i kako ih prevladati, naučiti o tome kako se odvija djetetov razvoj te koje su djetetove potrebe, no isto tako i kako brinuti o sebi i njegovati zdrave i kvalitetne odnose unutar obitelji i šire okoline.

– Radionice o komunikacijskim vještinama su uvijek najposjećenije i iznimno mi je drago što korisnici prepoznaju važnost komunikacije kao osnovu dobrih i kvalitetnih odnosa. Rekla bih da smo kroz život više učili o tome kako reći ono što mislimo da bi druga strana voljela čuti nego što smo zastupali sebe. Također, kritika je na ovim prostorima višestruko zastupljenija od pohvale, što svakako ne pridonosi zadovoljavajućim odnosima. Na radionicama smo učili kako biti odgovoran za ono što zastupamo, no istovremeno kako biti odgovoran i za odnos, kako izreći ono što želimo na nepovređujući način, ali i kako prepoznati odnose koji za nas nisu dobri – nastavlja voditeljica radionica Lina Đulvat.

Radionice je pohađalo 20-ak budućih i sadašnjih roditelja.

– Voljela bih da se radionice nastave, jer nam nedostaje odgovarajuća podrška. Naša generacija nije u potpunosti zadovoljna načinom kako su nas odgajali naši roditelji, no nema primjera koji bismo mogli slijediti. Zato je ovakakv tip učenja i razmjene iskustava jako koristan – rekla je jedna od polaznica.

– Došao sam kao podrška supruzi, no ostao sam kroz cijeli ciklus, jer sam se osjećao uvaženo i važno. Osjećam se sigurniji i kao roditelj i kao partner – iznio je svoje iskustvo polaznik.

Iskustvo onoga što su joj radionice donijele oslikala je jedna buduća majka:

– Osjećam se osnažena za majčinstvo koje slijedi, sigurnija u svoje tijelo i svoju žensku snagu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije