Vijesti / Društvo

U Općini Visoko više od pola stanovnika živi ispod granice siromaštva!

U Općini Visoko više od pola stanovnika živi ispod granice siromaštva!

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Varaždinska županija je iznad prosjeka što se tiče broja stanovnika koji se nalaze ispod granice siromaštva. To, naravno, nije dobra stvar.

Tako je na razini cijele Hrvatske 17,1 posto stanovništva ispod granice siromaštva, dok je u Varaždinskoj županiji čak 23,7 posto stanovištva ispod te granice. Brojkom, to je 41,700 građana smještenih na području Varaždinske županije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Susjedna Međimurska županija, usporedbe radi, nalazi se u boljoj poziciji jer je kod njih postotak stanovištva ispod granice siromaštva 15 posto, ispod hrvatskog prosjeka i daleko bolje od varaždinskog prosjeka.

Visoko najsiromašnije

Državni zavod za statistiku definira granicu siromaštva prema potrošnji, ako pojedinac unutar godine dana troši manje od 23,919 kuna, tada se govori o osobama koje se nalaze ispod granice siromaštva.

Što se općina i gradova u Varaždinsko županiji tiče, Visoko prednjači po broju osoba čija potrošnja je ispod granice siromaštva. Ček 50,4 posto stanovinštva te općine živi ispod granice siromaštva.

Negativni primjeri iz naše županije, iza Općine Visoko, su Općina Bednja, sa 40 posto stanovništva što živi ispog granice siromaštva, i Općina Sveti Đurđ, gdje je 39,7 posto stanovništva ispod granice.

Pozitivni primjeri su općine Vidovec (16,8 posto), Veliki Bukovec (19,5 posto) i Trnovec Bartolovečki (23,6 posto). Valja istaknuti kako je tek Vidovec, od svih naših općina, ispod hrvatskog prosjeka.

Što se gradova tiče, Lepoglava je grad s najvećim postotkom stanovništva ispod granice siromaštva u Varaždinskoj županiji, 28,7 posto, dok je Varaždin grad s najmanjim postotkom stanovištva ispod granice siromaštva, tek 10,1 posto.

Detaljnu analizu možete pročitati na linku u nastavku: 'Mapiranje i procjena geografske raspodjele rizika od siromaštva i socijalne isključenosti za mala područja Republike Hrvatske'

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci