Vijesti / Društvo

Počeo skup o informacijskoj sigurnosti: 'U svijetu su prisutna cyber ratovanja'

Počeo skup o informacijskoj sigurnosti: 'U svijetu su prisutna cyber ratovanja'

U Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin je u srijedu, 14. rujna, svečano otvoren FSec 2016 - najvažnije događanje u području informacijske sigurnosti u Hrvatskoj.

Skupu je prisustvovalo više od tristo gostiju, mnogobrojni uglednici, najveći stručnjaci iz područja informacijske sigurnosti u Hrvatskoj i šire, predstavnici državnih tijela koja se bave sigurnošću, predstavnici tvrtki i dr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Simpozij je otvorio doc.dr.sc. Tonimir Kišasondi, osnivač i glavni organizator FSec-a, predavač na Fakultetu organizacije i informatike i ugledni stručnjak. Dekan FOI-ja prof.dr.sc.

Neven Vrček istaknuo je kako je FSec u šest godina od osnivanja postigao značajan uspjeh jer je u vrijeme krize koje je u velikoj mjeri zahvatilo i konferencije, FSec simpozij posto najveća takva konferencija u Hrvatskoj pa i šire.

Uvodno predavanje održao je gospodin Nikola Brzica, pomoćnik ministra obrane Republike Hrvatske. Gospodin Brzica naglasio je važnost obrane na području cyber ratovanja. Iako je govor bio zatvoren samo za sudionike, napomenuo je postojanje takvih vrsta ratovanja u svijetu. Najveću važnost za obranu smatra prijenos znanja i informacija, kako u samom sektoru obrane, tako i međusektorski. Da je tome tako, složili su se i sudionici okruglog stola – predstavnici Zagrebačke banke, VIPneta i Metroneta, ali i iz Oružanihsnaga RH, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, te Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

Iako su se složili da ne postoji sistematski popis kritične infrastrukture, i javni i privatni sektor smatraju da, svatko u svojoj domeni, radi na sustavnoj zaštiti s posebnim naglaskom na zadovoljstvo krajnjih korisnika. Također, smatraju kako je nacionalna Strategija kibernetičke sigurnosti dosad najveći nacionalni pomak na području informacijske sigurnosti, te kako se dosta napora u budućnosti mora uložiti, između ostalog, i u edukaciju stručnjaka. 

Dokaz važnosti ovog okupljanja, osim većeg prostora, pokazuje i značajna promjena sadržaja. Ove godine se tehnički segment širi i na upravljačku razinu, od kojih će svakom biti posvećen cijeli dan.

Prepoznato je to kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, pa su tako uz predstavnike većine banaka, telekoma, energetskog sektora, ali i startupa, prisustvovala i sva tijela javne vlasti povezana sa sigurnošću.

Tijekom prvog dana koji je posvećen strateško-upravljačkom području, tradicionalno su o stanju informacijske sigurnosti govorili predstavnici PNUSKOK-a, Hrvatske narodne banke, Nacionalnog CERT-a i Zavoda za sigurnost informacijskih sustava.

O promjenama i sigurnosti bankarskog sektora pozvana predavanja održali su Božidar Pavlović, direktor Erste Group Card Processora i Ivica Ostojić, tehnički direktor iz Diverta.

O aktualnim temama govorili su domaći i strani stručnjaci poput Gorana Vojkovića i Bojana Ždrnje, ali i Yury Namestnikov iz istraživačkog centra Kaspersky.

Tijekom drugog dana koji je posvećen tehničkom području, o informacijskoj sigurnosti govorit će Andrea Barisani (Inverse Path), Aleksandar Nikolić (CISCO Talos), Andreas Bogk (HERE), te Miroslav Štampar iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, ali i mnogi drugi.

Popratna događanja uz posebne radionice, predstavljanje proizvoda i usluga te okupljanje OWASP, ove godine prati i takozvani Capture the flag (CTF), gdje zainteresirani natjecatelji rješavaju zadatke etičkog hakiranja, dok najbolje očekuju prigodne nagrade.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!