Dok je Špancirfest slavio punoljetnost, ‘mama’ je feštu promatrala – s prozora

‘Punoljetno’ izdanje Špancirfesta, naš je osobni dojam, naišlo je na nikad slabiju aktivnost već poslovično dežurnih ‘hejtera’.

Razloge takvome stanju stvari možda treba tražiti u tome da varaždinski festival ove godine nije ponudio neke posebne novitete koje bi građani mogli dočekati na nož, dok oni dosadašnji razlozi nezadovoljstva – primjerice naplata ulaznica na koncerte, visoke cijene zakupa štandova i kućica, odabir glazbenih izvođača koji nisu po svačijem ukusu, neke koncepcijske promjene i slično – polako, kao što je i očekivano, gube svoju snagu.

Tako i kritički grafit ‘Špancirfest – festival kupljenih emocija’, koji je prije par godina osvanuo na gradskim fasadama, polako gubi bitku s, nazovimo je tako, kapitalističkom stvarnošću.

No nije nam namjera ovoga puta raditi analizu uspjelosti 18. izdanja Špancirfesta. I na jednom mjestu pobrojati sve bilo dobre, bilo sporne momente koji su se iskristalizirali bilo u javnosti, bilo u kuloarima.

Za oko, uho i srce nama je zapeo tek jedan takav.

Prošla su od toga sada već puna dva tjedna. Prvoga dana festivala Špancirfest je odlučio proslaviti svoju punoljetnost. Bio je to dan kada je Varaždin posjetila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Savršen dan uz savršene okolnosti za savršen ‘B-party no. 18’.

S dolaskom sumraka tako je na Korzu započeo atraktivan performans Magic Theatres Serpentes. Uskoro je pao i mrak, ugašena je javna rasvjeta, a Gradska vijećnica ukazala se u privremenoj vizualno atraktivnoj virtualnoj fasadi zahvaljajući ‘3d mappingu’, koji je završio prigodnim ‘mini vatrometom’…

‘Šlag na tortu’ cijele večeri bila je, naravno – torta. Velika Špancirfestova rođendanska torta, festivala koji je u Varaždinu održan po 18. puta i koji je od svojeg prvog izdanja do danas propuzao, prohodao, pa krenuo u vrtić i u školu, dobio prve bubuljice, ušao u pubertet i počeo raditi probleme, a sad je naposljetku, zapravo, i više nego zreo za jednog skroz friškog punoljetnika.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili, kako to i priliči veličini i značaju trenutka, Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina, pa onda Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina, i naposljetku Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, koja je i službeno otvorila festival.

Ipak, u tom svečarskom raspoloženju činilo nam se kao da neki komadić slagalice nedostaje.

Tada nam se pogled zaustavio na jednom od prozora stanova na zapadnom dijelu glavnog gradskog trga. S njega je cijelu proslavu promatrala – Branka Tropp.

Da, zvuči nevjerojatno, ali donedavna dugogodišnja direktorica Turističke zajednice, idejna začetnica i inicijatorica Špancirfesta, osoba koja je izmislila, stvorila i uspješno sa svojim timom organizirala ovaj festival i iz godine u godinu ga razvijala u ono što on danas znači Varaždinu, ali i šire – nije bila pozvana na svečanost!

‘Mama’ je cijelu feštu gledala s prozora, iako joj je – zanima nas smatra li itko drugačije, kakvo god pritom mišljenje imao i o Špancirfestu, i o radu Branke Tropp – mjesto bilo odmah do spomenute trojke. Jer Špancirfestov ‘B-party’ bio je istovremeno odlična prilika da se Branki Tropp javno oda zasluženo priznanje nakon njezina nedavnog odlaska u mirovinu.

Je li u ovome slučaju bila riječ o organizacijskom propustu – nazovimo ga gafom – ili je netko odlučio da ‘Špancirfesticu’ – kako gospođi Tropp ‘tepa’ jedan moj poznanik, a i taj nadimak dovoljno govori sam za sebe – nije potrebno zvati na proslavu, ne znamo.

No isto tako ne znamo ni koji bi od ta dva razloga bio barem u minimalnoj mjeri ‘opravdan’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije