Vijesti / Društvo

Varaždinski ugostitelji: 'Špancirfest donosi promjene, no uvijek na našu štetu'

Varaždinski ugostitelji: 'Špancirfest donosi promjene, no uvijek na našu štetu'

U deset dana Špancirfesta gradom će proći velik broj turista, kako domaćih, tako i stranih, a to će se pozitivno odraziti na pružatelje ugostiteljskih usluga. No varaždinski ugostitelji daleko su od zadovoljstva.

> TZGV: 'Raspisani su javni natječaji s jasno definiranim kriterijima'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije svega, domaći ugostitelji smatraju kako nije dobro da nemaju nikakvu prednost naspram drugih koji dolaze na Špancirfest. Osim toga nejasna i pomalo apsurdna im je nova odluka prema kojoj bi sva pića nakon 22 sata pa do kraja radnog vremena trebali točiti u plastičnu ambalažu.

- Mislim da je položaj varaždinskih ugostitelja jako loš. Već duže vrijeme upozoravamo kako bismo trebali imati prednost kao domaći jer su troškovi Špancirfesta za nas ogromni - kazao je Dubravko Pavlović, član Upravnog odbora varaždinskog Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždina.

Brojne promjene - na štetu domaćih

Na Starom gradu ove će godine biti održan festival hrane i pića, a tu će djelatnost obavljati zagrebački ugostitelj. Iako je raspisan javni natječaj na koji su se mogli prijaviti svi, problem je u tome što uvjeti nisu bili pogodni za Varaždince.

- Kad se podvuče crta, ugostiteljima se nikako ne isplati obavljati ikakvu djelatnost na Starom gradu. Preveliki su to troškovi, a ukoliko bude samo jedan dan loše vrijeme, to će se odraziti na zaradu. Uvjeti natječaja za nas lokalne nisu bili nimalo pogodni. Grad i ugostitelji bi trebali biti partneri, a ne na suprotstavljenim stranama. U konačnici i mi promoviramo naš grad - dodao je Pavlović.

Ni Neven Medved nije zadovoljan pozicijom u kojoj se varaždinski ugostitelji nalaze na ovogodišnjem Špancirestu.

- Ovogodišnji festival nagovijestio je brojne promjene, kao i obično, na štetu domaćih ugostitelja i naših djelatnika. Kao što znate, nema više bine na Stančiću, već godinama je nema na Korzu, nema više šatora na Banus placu, manje je izlagača nego prije, manje je uličnih programa, manje su sponzorske dotacije. Znakovito, ali ne toliko da bi se netko zabrinuo. Dapače, ove godine organizatori su nadmašili sami sebe, prema našim informacijama cijeli prostor Starog grada dan je određenoj zagrebačkoj tvrtki besplatno - ističe Medved.

Problem je u tome, smatra Medved, što će novac, umjesto da ostane u Varaždinu, otići u druge gradove.

- Ne treba uopće sumnjati da će zabava na Starom gradu biti vrhunska, cuga raznolika, posjećenost velika. No ipak, treba se zapitati zašto Varaždin reže granu na kojoj sjedi? Umjesto da se novac koji naši dragi gosti potroše za vrijeme tih deset dana vrati u gradsku blagajnu, kroz poreze i prireze varaždinskih tvrtki, on će otići na adrese zagrebačkih, međimurskih i ostalih gradova gdje su te tvrtke registrirane. Naš, gradski proračun, tih će dana ostati siromašniji za još nekoliko milijuna kuna - smatra Neven Medved, vlasnik The Office bara.

Plastične čaše - jer je jeftinije čistiti?

Jedna od novih odluka gradskih vlasti, usvojena na prijedlog policije, koja je u mnogim segmentima nedefinirana tiče se točenja pića.

Naime, ugostitelji bi nakon 22 sata do kraja radnog vremena trebali sva pića točiti u plastičnu ambalažu, a u obrazloženju stoji kako je odluka donesena zbog smanjenja troškova čišćenja grada te rizika eventualnih ozljeda.

- Mnogo je nejasnoća vezanih uz ovu odluku, a čak nam ni oni nisu znali odgovoriti na mnoga pitanja - kako ćemo primjerice ljudima servirati bocu vina, što ukoliko gost pet minuta prije 22 sata naruči pivo pa će boce ionako biti na stolovima. Isto tako ne znamo što će biti s pepeljarama. Ukratko, mnogo je tu pitanja, odgovora nema. Da i ne pričamo o dodatnim troškovima koje imamo ukoliko želimo posluživati u kvalitetnoj ambalaži - mišljenje je Vjekoslava Mintasa, voditelja marketinga u Gastrocomu te Mire Kopjara, vlasnika kafića My Way na Stančićevom trgu.

Iako će se ugostitelji pridržavati uputa, najveća je nepoznanica kako će to izgledati u praksi.

- Trudit ćemo se poštivati obaveze, ali tko će sve to kontrolirati i nadzirati, zaista ne znamo - dodaju.

Prema Pavlovićevim riječima ova je situacija pomalo apsurdna te se brojnim odlukama 'spušta nivo ugostiteljstva, umjesto da se radi na boljitku.' Mnogo je problema i zabrana, stoga ugostitelji u budućnosti planiraju osnovati i udrugu lokala iz centra kako bi pokušali objediniti svoje probleme te pokušati naći zajednički jezik s gradskim vlastima.

Poslan je i upit Turističkoj zajednici Grada Varaždina, a odgovor ćemo objaviti po primitku.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci