Vijesti / Društvo

Što je to gramofon? Prvašići II. osnovne škole naučili kako puštati ploče

Što je to gramofon? Prvašići II. osnovne škole naučili kako puštati ploče

Učenici 1A, 1B, 1C i 1D razreda II. osnovne škole Varaždin dugo će pamtiti današnji prvi sat. On je naime bio neuobičajen, umjesto klasične nastave, imali su prezentaciju jednog predmeta, o kojem su možda tek čuli priče – gramofonu.

Učiteljica Draženka Pust došla je na ideju, zajedno s poznatim varaždinskim entuzijastom i roditeljem "malog" Julijana, Martinom Kamenićem, da bi bilo zgodno prezentirati djeci što je to gramofon.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Martin je iz Julijanovog dvorišta izvukao dva prašnjava gramofona iz sedamdesetih godina i klincima ispričao priču, usput demonstriravši i kako gramofoni rade.

- U današnje vrijeme, dok su djeca okupirana uglavnom mobitelima, tabletima i računalom, mislim da je odlična stvar što se i taj dio tehničke kulture pokazao djeci. Ujedno posebno mi je drago što se posljednjih godina gramofon sve više vraća u modu, i siguran sam da neće izumrijeti – kazao je Kamenić.

Nakon priče o tome što gramofon jest, došlo je vrijeme i za praksu. Martin je, naime, od kuće donio ploču s pričom Sunčane Škrinjarić Žuta haljina plesnog maslačka koja je ujedno i dio lektire za 1. razred. Klinci su strpljivo slušali svima nama dobro poznatu priču na kojoj je, kao i brojne druge generacije, Martin odrastao.

Po završetku priče, Martin i učiteljice su klincima demonstirali kako gramofon funkcionira.

- Moji baka i deda imaju jedan gramofon doma. Oni mi puštaju ploče – kazala je mala Dora, a začulo se i nekoliko sličnih glasića u sličnom „tonu“. Uglavnom, gramofone imaju tek djedovi i bake, dok malotko posjeduje gramofon kod kuće.

- Često radimo ovakve stvari, trudimo se da nastava bude što interaktivnija, s puno gostiju, praktičnih stvari, kako bi djeci bilo što zanimljivije te u konačnici i učinkovitije. Ovakvi projekti i projektići jednako su važni kao i sama nastava – kazala je Draženka Pust, učiteljica 1D razreda.

A nakon bajke, iz starog gramofona zasvirali su i neki rock ritmovi, što su klinci oduševljeno prihvatili i zaplesali, kao uostalom i ovu priču o gospodinu Gramofonu.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci