Vijesti / Društvo

Akcija u Varaždinu: Želja nam je Kolodvorsku ulicu oživjeti na kajkavski način

Akcija u Varaždinu: Želja nam je Kolodvorsku ulicu oživjeti na kajkavski način

Svi koji su se ovih dana zatekli u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu možda su primijetili akciju građana koju je pokrenuo 2. mjesni odbor.

- Riječ je o javno-javnom partnerstvu, spontanoj inicijativi građana koji su se ujednili kako bi napravili nešto, a ideja je potekla od 2. mjesnog odbora. Plan je između zgrada u Kolodvorskoj ulici postaviti spomenik kajkavskom jeziku, a napravit će ga umjetnik Željko Prstec. Naime, kajkavski je prošle godine dobio jezični kod i postao priznati jezik, a mi smo to odlučili proslaviti. Uz to, cijelo područje nastojimo urediti i dati mu kajkavski duh jer je Kolodvorska ulica ta kroz koju prolaze mnogi koji dolaze u grad. Važno je da se građani koji žive ovdje sami uključe u akciju. Društvo varaždinskih književnika napravilo je kajkavske haiku stihove, ispisane na ploče, koje će krasiti ograde, naljepnice će biti na koševima, a Margareta Geci će ukrasiti kontejnere sa zagorskim motivima. Znači, želja nam je oživjeti Kolodvorsku na kajkavski način s obzirom da je ovo lijepa i važna ulica u gradu - ispričao je Predrag Daraboš.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Varaždinska umjetnica Margareta Geci sa zadovoljstvom je prihvatila Predragov poziv i priključila se akciji. Njen je zadatak oslikati kontejnere u kvartu.

- Moj je zadatak oslikati plastični i metalni kontejner, a osjećam se fantastično jer volim raditi na otvorenom. Lijepo je kad ti prilaze ljudi i komentiraju tvoj rad, zanimljivo j eslušati njihove komentare i konstruktivane kritike. Svi su oduševljeni i pitali su me hoću li ukrasiti sve kontejnere u gradu. Uvijek je lijepo ako možeš pomoći, ponekad ne mora to biti puno, bitno da je od srca. Onima koji mi prilaze je čudno što to radim volonterski, ali je svima lijepa gesta. Tema je Zagorje tako da sam na plastični kontejner nacrtala zagorske brege, a na metalnom će biti licitarsko srce, pijetao i kajkavski natpisi.

Možda ova gesta potakne i druge stanovnike Varaždina da uljepšaju okolinu u kojoj žive.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci