Vijesti / Društvo

Nada Canjuga: 'Vrtlarim već 50 godina, a zadnje 34 godine redovito u planine!'

Nada Canjuga: 'Vrtlarim već 50 godina, a zadnje 34 godine redovito u planine!'

U varaždinskom Centru za mlade danas su, po završetku predavanja Silvije Kolar Fodor iz udruge 'Biovrt - u skladu s prirodom' pod nazivom 'Popravi tlo, nahrani planet i spasi svijet', okupljeni građani sa zanimanjem istraživali pravo bogatstvo izloženog raznolikog domaćeg sjemenja i presadnica.

> Gredica i Biovrt: 'Svijet neće nahraniti korporacije, nego mali proizvođači'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako se Edita Kozina, jedna od vrtlarki na varaždinskom društvenom vrtu 'Čudesni vrtovi', kojim upravlja udruga Gredica, organizator današnjeg događanja, odlučila za sjemenski luk biodinamičara Vlade Posela iz Kuršanca.

Gužva je bila i oko stola na kojem su prikupljeno sjeme sa svoga imanja iznijeli Ivka i Rudolf Pereglin iz Svetog Ivana Zeline, redoviti gosti Gredičinih razmjena sjemenja.

Zanimljive i nesvakidašnje jastuke donijela je iz Međimurja Vesna Branilović. Njezino obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo radi takozvane 'prirodne' jastuke, ispunjene heljdinim ljuskicama. Neki jastuci su i dodatno oplemenjeni lavandinim cvijetom, pravim odabirom za one koji žele 'spavati k'o bebe'.

Donijela 35 vrsti sjemenja i razne presadnice

Umirovljena nastavnica Nada Canjuga iz Varaždina na druženje je donijela oko 25 vrsti sjemenja povrća te još desetak vrsti sjemenja raznolikog cvijeća.

- Imam i mnogo kaktusa, bavim se njima već godinama. Tu su i dvije vrste aloe - Aloe vera i Aloe arborescens. Pa čuvarkuće, lukovičastvo cvijeće, jagode mjesečarke... - pokazuje nam Nada.

Provela je Nada 37 godina u prosvjeti, kao nastavnik razredne nastave. Već je dulje vrijeme u mirovini, punih 19 godina, ali posljednje 34 godine svake nedjelje, bez izuzetka, kreće put planina. Za svoje aktivnosti na tome polju već je dobila i mnogobrojna priznanja na hrvatskoj razini.

- A u vrtu sam više od 50 godina, danas obrađujem oko 40 gredica. Vrt mi je pun i bobičastog voća, poput aronije, goji bobica, jošte, malina, crnog ribizla... Imam i ljekovitog bilja, ali njega više volim brati samoniklog, u prirodi - otkriva nam Nada.

Ljudi sve više žele uzgajati vlastito povrće

Nada Canjuga već neko vrijeme redoviti je gost na razmjenama sjemenja, aktivna je i u udruzi 'Grabanički vrtovi', gdje je održala nekoliko predavanja.

- Mislim da su ljudi, kako vrijeme prolazi, sve više zainteresirani za zdravu hranu, ali ne samo da je žele kupiti, nego ih zanima kako da je sami uzgoje. Ali treba i puno učiti. Ja se godinama bavim vrtlarstvom, ali i dalje učim, evo i danas ovdje - rekla je umirovljena nastavnica Nada Canjuga, velika zaljubljenica u prirodu. Danas je subota i već s nestrpljenjem očekuje kraj tjedna. Jer sutra je njezin dan - nedjelja, dan za odlazak u planine, jednako kao i sve protekle 34 godine. Usput će nabrati raznoliko bilje, a vrlo vjerojatno pronaći i poneku gljivu...

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci