Vijesti / Društvo

Nismo ovdje da pričamo o ITAS-u, već da učimo od njegovih radnika!

Nismo ovdje da pričamo o ITAS-u, već da učimo od njegovih radnika!

Nesvakidašnji prizor za krajeve naše jugoistočne Europe, zvane još i Balkan, dogodio se u malom gradiću Ivancu 6. svibnja, u kojem je u tvornici ITAS-Prvomajska svečano predstavljen mural, zidna slika velikog formata.

Stvari ne bi bile toliko nesvakidašnje da mural ne prikazuje radničku borbu, težnju da se tvornice vrate radnicima te da se isčupaju iz ruku kojekakvih biznismena i menadžera čija je glavna funkcija, a povijest privatizacije na Balkanu to i pokazuje, uništenje tvornica sumnjivim postupcima na upravljačkoj razini kako bi se kojekakvim malverzacijama napunili privatni računi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Endemski primjer

Upravo je iz tih razloga ITAS iz Ivanca izabran da bude mjesto na kojem će se spomenuti mural i smjestiti, jer ITAS je jedna od endemskih vrsta, tvornica koja je od uspješnog proizvodnog pogona u SFRJ došla do stečajnog postupka u Republici Hrvatskoj, ali je odbila da na taj način i završi svoju egzistenciju.

Radnici su se pobrinuli da tako ne završi, uzeli su stvar u svoje ruke i spasili tvornicu, potraživanja pretvorili u suvlasničke dijelove i namirili dugove koje je privatizacijski menadžment uspio nagomilati. 

Od jedne od organizatorica, Ivane Hanaček, iz organizacije BLOK - Lokalna baza za osvježivanje kulture, saznali smo zašto je baš ITAS pronašao svoje mjesto na njihovoj umjetničkoj karti.

Pratili ITAS-ovu borbu

- Pratili smo radničku borbu ITAS-a kroz godine, znali smo što su radnici postigli, znali smo važnost toga i željeli smo da znaju da smo uz njih i mi iz kulturnog sektora – izjavila je jedna od kustosica, Ivana.

To je bio i primarni razlog samih umjetnika, Miloša Miletića i Mirjane Radovanović, da iz Beograda potegnu do nas i dođu u tvornicu ITAS, kako bi baš ovdje napravili mural, za što su im zahvalni i tvornica i radnici.

- Nismo mi ovdje da pričamo priču o ITAS-u, mi ne bismo bili ovdje da radnici nisu učinili to što su učinili, oni inspiriraju nas. Mi koji smo zaposleni u polju kulture teško priznajemo da smo i mi sami radnici i da dijelimo loše uvjete rada sa svim radnicima. Prije svega, mi smo ovdje da od ovih radnika učimo – odlučan je bio umjetnik Miloš Miletić.

Divlji kapitalizam kao najveći problem

Istaknuo je kako je najveći problem danas upravo divlji kapitalizam i divlja privatizacija, a ITAS gleda kao svijetli primjer radničkog samoupravljanja koje je fundirano u sadašnjosti, a ne pokušaj neke revitalizacije prošlosti.

Drugi dio umjetničkog tima, Mirjana Radovanović, slaže se sa svojim kolegom.

- Mural treba potaknuti radnike da samoupravljanje dovedu do krajnjih granica i da ne zaborave na borbu koju su vodili i radnici prije njih i koju oni sami vode – kazala je Mirjana.

Krajnji cilj murala jest poticanje radnika na nastavak borbe za svoja prava, ali i pomicanje kulture u krugove koje ona danas previše i ne dotiče.

Privatne tvornice nisu zainteresirane

- Željeli smo raditi baš u tvornici, napraviti mural koji se obraća radnicima, deelitizirati mural i približiti ga radnicima – rezolutno je zaključila umjetnica Mirjana Radovanović.

Hoće li u budućnosti isto nastaviti s ovakvom vrstom umjetničkog rada, umjetnici nisu mogli dati jednoznačan odgovor.

- Rado bismo oslikali i druge tvornice, no tvornice u kojima nema radničke samouprave, već postoje privatni vlasnici, nisu baš zainteresirane za naš rad - rekal je Mirjana.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci