Vijesti / Društvo

NOVI MAROF Palijativnom skrbi bolesnicima se unapređuje kvaliteta života

NOVI MAROF Palijativnom skrbi bolesnicima se unapređuje kvaliteta života

U sklopu provedbe projekta 'Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof', koji se financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, čija je vrijednost 51.555.381,06 kuna, u petak, 8. lipnja, održan je 'Dan otvorenih vrata' u prostorima Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin.

Cilj je bio prikazati važnost i vrijednost palijativne skrbi te ovakvim aktivnostima umanjiti stigmu i strah od palijative i umiranja. Ništa manje nije važno ni ukazati na stručnost, profesionalnost i kompetentnost svih djelatnika Službe koji skrbe za palijativne bolesnike i njihove obitelji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Palijativna skrb je pristup kojim se bolesnicima suočenim sa smrtonosnom bolešću i njihovim obiteljima unapređuje kvaliteta života. Čini se to kroz sprječavanje i olakšavanje simptoma sredstvima ranog otkrivanja, procjene i liječenja boli, te kroz olakšavanje ostalih psihičkih, psihosocijalnih i duhovnih problema, a bolesniku se pristupa kao osobi sa svim svojim posebnostima - istaknula je dr. sc. Marijana Neuberg.

Nakon uvodnih pozdrava v.d. pročelnice Službe Tatjane Jurkin Vnučec, dr. med., glavnog tehničara Službe Ivana Tuka, mag. med. tehn., i Miljenke Šimec, mag. soc. rada, kako bi se ukazalo na zahtjevnost i posebnost palijativne skrbi Neuberg je održala predavanje za djelatnike Službe, posjetitelje, obitelji palijativnih bolesnika, umirovljenike, volontere udruge 'Srce' i studente sestrinstva Sveučilišta Sjever pod nazivom: 'Pravilan pristup palijativnom pacijentu, njegovoj obitelji i prevencija diskriminacije'.

Na okruglom stolu i radionici pod nazivom: 'Zašto volontiram?' volonteri udruge 'Srce' ispričali su svoja iskustva te naglasili neizostavnu ulogu volontera kao oslonca i pomoć oboljelom i njegovoj obitelji u stvaranju ugodne atmosfere.

- Uključila sam se još dok sam bila u radnom odnosu. Djelatnost ove udruge za palijativnu skrb i pomoć posebno me se dojmila jer sam i kroz svoj život imala situacija da netko bliži mora otići i proživljavala te situacije i smatram da kroz rad ove naše udruge možemo pomoći onima čiji su najmiliji u toj zadnjoj životnoj fazi - kazala je Kristina Matijašec, jedna od osnivačica udruge Srce, dodavši da pokušavaju kod bolesnika stvoriti osjećaj da su 'kod kuće', stvaranjem ugodne bolničke atmosfere, uređenjem bolničkog okoliša, posjetima za blagdana.

Važnost obitelji kao partnera u skrbi palijativnog pacijenta naglasila je Tamara Milak Hajduk, koja je podijelila svoje dugotrajno i iznimno pozitivno iskustvo s palijativom te djelatnicima Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof. Njezin je otac osam godina bio u novomarofskoj bolnici.

- Bolničko osoblje postalo je moja druga obitelj. Svi su doprinijeli da se osjećamo kao ljudi s dostojanstvom, bez obzira na dijagnozu. Njihova njega, briga i angažman u bilo kojem pogledu, bez ograničenja posjeta, stvarno mogu samo reći 'moja druga obitelji' - ispričala je Milak Hajduk.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci