Vijesti / Društvo

U varaždinskom HNK održana 1. revija zborova Sveučilišta u Zagrebu

U varaždinskom HNK održana 1. revija zborova Sveučilišta u Zagrebu

U  petak, 25. svibnja, u prepunoj Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu održana je 1. revija zborova Sveučilišta u Zagrebu, kojoj su prisustvovali predstavnici sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, zaposlenici i studenti FOI-ja i brojni ljubitelji zborskog pjevanja.

Na ovom događaju nastupili su izabrani pjevački zborovi sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, koji su po prvi puta organizirano nastupali izvan sjedišta Sveučilišta, i to u gradu kulture – Varaždinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Početkom 2016. godine rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras utemeljio je sveučilišni program Universitas cantat  (Sveučilište pjeva), i za glavnog koordinatora tog programa imenovao Josipa degl'Ivellia.

U okviru tog programa odvijaju se razni događaji na sveučilišnoj razini, a sve s ciljem promicanja muziciranja studenata (ali i njihovih profesora). Na Sveučilištu u Zagrebu trenutno djeluje 20-tak glazbenih sastava, uglavnom pjevačkih zborova, ali ima i nekoliko klapa i instrumentalnih ansambala.

Najvažniji događaj u okviru programa Universitas cantat je Smotra pjevačkih zborova Sveučilišta u Zagrebu (Festa choralis) koja se tradicionalno održava u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, a na kojoj od svog osnutka nastupa i Akademski pjevački zbor FOI- ja.

Na inicijativu Fakulteta organizacije i informatike, a uz podršku Sveučilišta ove godine održana je 1. revija zborova Sveučilišta u Zagrebu, a nastupilo je pet akademskih zborova: Akademski pjevački zbor Fakulteta organizacije i informatike, Akademski zbor i orkestar Veterinarskog fakulteta 'Ab ovo', Zbor 'Z(u)bor' Stomatološkog fakulteta, Pjevački zbor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta 'Cantus naturae', Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Posebni gosti revije bili su Mješoviti pjevački zbor Varaždinskog obrtničkog glazbenog društva. Organizatori revije bili su Sveučilište u Zagrebu (program Universitas cantat) i Fakultet organizacije i informatike Varaždin.

Pokrovitelji revije bio je prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan Fakulteta organizacije i informatike.

Organizaciju revije poduprli su i Studentski centar Varaždin, Koncertni ured Varaždin i Grad Varaždin.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci