Tema obilježavanja ove godine bila je važnost nutritivne vrijednosti bezglutenske prehrane.
– Međunarodni dan oboljelih od celijakije
obilježen je 16. svibnja u Međunarodnom tjednu alergija na hranu
kada pokušavamo osvijestiti javnost o ovoj bolesti kao i ostalim
alergenima u hrani – stoji u priopćenju.
Ovo je druga godina od kako Odjel prehrambene tehnologije
Sveučilišta Sjever, zajedno s Udrugom oboljelih od celijakije
Sjeverozapadne Hrvatske, organiziraju obilježavanje tog dana,
međutim ove godine je sukladno preporukama obilježavanje bilo
online.
Tema obilježavanja ove godine bila je važnost nutritivne
vrijednosti bezglutenske prehrane, a predavači su nam bili:
Dean Šalamon, mag. nutricionizma koji se
profesionalno bavi prehranom u Općoj Bolnici Varaždin,
predsjednica Udruge Marija Goričanec, te izv. prof. dr. sc.
Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu
tehnologiju Sveučilišta Sjever.
Dean Šalamon je pojasnio što je to zapravo
celijakija, koji su njezini simptomi i zbog čega je zovu bolest s
tisuću lica. Također kao bolnički nutricionist podijelio je s
nama kako je to pripremati pravilne prehrane za osobe koje boluju
od celijakije u velikom kompleksu kao što je bolnica, te koji su
čimbenici koji osiguravaju sigurnost takve hrane.
Marija Goričanec nam je iznijela što je sve
udruga odradila u prošloj godini i koji su im planovi za ovu: U
2019.godini udruga je pripremila 7 projekata, u sklopu kojih je
održala 11 edukacija-radionica izrade bezglutenskih proizvoda, 3
predavanja stručnjaka na polju celijakije i bezglutenske prehrane
te sudjelovala na 11 manifestacija – sajmova zdrave hrane.
Za 2020. godinu udruga je pripremila 11 projekata za područje
sjeverozapadne Hrvatske. U prva tri mjeseca održali 3
edukacije-radionice izrade bezglutenskih proizvoda. Projektom
‘Celijakija-edukacija od malih nogu’ pripremili su
slikovnicu za djecu na temu celijakije s ciljem informiranja
djece i odraslih o celijakiji te kako senzibilizirati okolinu.
Nastavljaju s održavanjem ‘Sata o celijakiji i gluten free
party’ u vrtićima čim im to epidemiološka situacija dopusti.
Planira se i organizacija projekta ‘Sportske igre djece oboljelih
od celijakije sjeverozapadne Hrvatske’, kulinarski show ‘1 2 3
kuhaj gluten free’ gdje djeca pripremaju pizzu bez glutena,
te sudjelovanje na sajmovima zdrave hrane kojima će biti
dopušteno održavanje s obzirom na COVID-19 krizu, te nastavak
edukacija – radionica prilagođenih trenutačnoj situaciji,
individualne radionice za oboljele od celijake te predavanje
stručnih osobe u celijakiji i prehrani bez glutena.
Bojan Šarkanj pojasnio je da se na Sveučilištu
Sjever u sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju redovito
studenti educiraju i putem radionica, gostujućih i redovitih
predavanja o alergenima u hrani s posebnim naglaskom na gluten
celijakiju.
Govornicu su zaključili su da je potrebno od rane vrtićke dobi
osvijestiti djecu o alergijama na hranu kako djeca koja su
alergična ne bi bila isključena iz društva. S druge strane, još
nema dovoljno znanja čak ni među profesijama koje spremaju hranu
poput kuhara, servirki, prehrambenih tehničara pa i nekih
tehnologa o mogućnostima kontaminacije hrane bez alergena sa
alergenima.
Tu je izuzetno važna dobra edukacija. Na Sveučilištu Sjever svi
prehrambeni tehnolozi alergene u hrani, a pogotovo gluten,
spominju kroz više različitih predmeta i pristupa kako bi imali
sveobuhvatno znanje koje je potrebno za sigurnu preradu i
pripremu hrane za oboljele od celijakije.
Stoga sve koje zanima više o alergenima u hrani, kako pripremiti
kvalitetnu i sigurnu hranu bez alergena, ili žele svojim
obiteljima ili prijateljima znati pripremiti pravilnu hranu za
njihove bolesti, mogu upisati Prehrambenu tehnologiju na
Sveučilištu Sjever.