online konferencija

Na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Ovo je prva godina kako Sveučilište Sjever organizira obilježavanje tog dana...

Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane, koji se
drugu godinu za redom obilježava 7. lipnja,
Odjel za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever i HGK
Županijska komora Koprivnica
organizirali su u petak, 5.
lipnja, online konferenciju pod nazivom’Važnost sigurnosti hrane
u poslovanju s hranom’.

Ovo je prva godina kako Sveučilište Sjever organizira
obilježavanje tog dana, a cilj je naglasiti aktivnu ulogu i
odgovornost svih dionika (proizvođača, prerađivača, prodavača i
potrošača) u sustavu sigurnosti hrane. 

Sukladno navedenom, organizator online konferencije, izv. prof.
dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za
prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever okupio je eminentne
predavače koji su govorili o sigurnosti hrane te na koji način
sudjeluju u aktivnostima u osiguranju iste.

Konferenciju je moderirala Ana Vugrin,
studentica novinarstva Sveučilišta Sjever, a sudionici
konferencije bili su:  mr. sc. Tatjana
Karačić
, dr. med. vet., pomoćnica ministrice
poljoprivrede, dr. sc. Darja Sokolić,
voditeljica Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za
poljoprivredu i hranu, Božica Marković,
direktorica sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i
šumarstvo Hrvatske gospodarske komore, prof. dr. sc.
Jasna Bošnir, voditeljica Odjela za zdravstvenu
ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe, dr. sc.
Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za
mikrobiološke analize hrane, predmeta opće uporabe i okolišnih
uzoraka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘dr. Andrija
Štampar’, dr. sc. Nina Puhač Bogadi,
voditeljica sustava sigurnosti hrane i upravljanja kvalitetom,
Podravka d.d., Amalka Vukelić, stručna suradnica
u centru dr. Rudolfa Steinera , doc. dr. sc. Natalija
Uršulin-Trstenjak,
Odjel za prehrambenu tehnologiju
Sveučilišta Sjever.

Mr. sc. Tatjana Karačić istaknula je da zbog
izvanredne okolnosti izazvane širenjem epidemije COVID-19
svjedočimo velikom porastu svijesti o važnosti hrane koja se
konzumira.

– Upravo s ciljem osiguranja visoke razine zaštite zdravlja ljudi
i podizanja svijesti o sigurnosti hrane, Ministarstvo
poljoprivrede i tvrtka AKD razvili su mobilnu aplikaciju HRana
koja informira građane o povlačenju ili opozivu proizvoda s
tržišta za koje postoji rizik ili opasnost za zdravlje ljudi i
životinja ili mogu štetno utjecati na okoliš. U aplikaciji koju
će građani moći besplatno koristiti na svojim mobilnim uređajima
nalaze se informacije o nesukladnim proizvodima za koje se radi
opoziv s tržišta, a nalaze se na tržištu i u roku trajanja.
Informacije se prikupljaju kroz Sustav brzog uzbunjivanja za
hranu i hranu za životinje (RASFF). Aplikacija je u mjesec dana
preuzeta i instalirana 3000 puta.

Dr. sc. Darja Sokolić iz Centra za sigurnost
hrane pojasnila je da je uloga njihove institucije procjena
rizika čija su glavna obilježja znanstvena utemeljenost,
neovisnost, transparentnost i multidisciplinarni pristup koji
uključuje stručnjake iz različitih područja – prvenstveno
prehrambene tehnologije, mikrobiologije, epidemiologije,
medicine, veterine, kemije, toksikologije, statistike i dr.

Procjena rizika sastoji se od tri koncepta: upravljanje rizikom,
procjena rizikom i komunikacija rizikom. Također, Sokolić je
napomenula kako je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu,
kao kontakt točka Europske agencije za sigurnost hrane i IFOSAN
‘mreže međunarodnih institucija iz područja sigurnosti hrane’
aktivan sudionik u razmjeni znanstvenih informacija s drugim
zemljama članicama. 

– Predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu
ambasadori su Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) te
predstavljaju poveznicu između EFSA – e i nacionalnih institucija
u sustavu sigurnosti hrane, istraživačkih instituta, zavoda,
akademske zajednice i ostalih dionika – napomenula je
Sokolić.

Iz Hrvatske gospodarske komore, Božica Marković
istaknula je kako kontinuirano poduzimaju niz aktivnosti koje su
važne za sigurnost hrane. Jedna od tih aktivnosti je zastupanje
interesa članica (subjekata u poslovanju hranom) prema regulatoru
na razini RH i EU kod donošenja novih propisa i izrade izmjena i
dopuna postojećih i sl.

– Predstavnici stručne službe HGK i naših članica sudjeluju u
radu povjerenstva pri nadležnim tijelima (Ministarstvo
poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva) za izradu zakonskih
propisa, vodiča i ostalih dokumenata iz područja sigurnosti
hrane, kao i ostalih područja, primjerice označavanje i kvalitetu
hrane. HGK provodi niz edukacija iz područja sigurnosti i
kvalitete hrane. Na godišnjoj razini organiziramo niz edukacija
za naše članice. Konferenciju o sigurnosti i kvaliteti hrane
organiziramo već 13 godina, a ovogodišnju smo odgodili zbog
korona krize za 2021. godinu. Za naše članice korisne su i HACCAP
radionice te edukacije koje organiziramo u suradnji s
Ministarstvom poljoprivrede i dr. nadležnim tijelima vezano za
označavanje hrane. Također, jedan smo od suorganizatora stručnog
skupa ‘Funkcionalna hrana u Hrvatskoj’ – rekla je Marković.

O izgradnji Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, projektu
vrijednom 64 milijuna kuna, a čiji je nositelj Nastavni zavod za
javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar govorile su prof. dr. sc.
Jasna Bošnir i dr. sc. Ivančica
Kovaček
.

Sugovornice su istaknule kako je riječ o projektu koji se
financira bespovratno iz EU fondova, a u kojem će se znanstvenim
metodama provjeravati i utvrđivati geografsko porijeklo hrane.

– Znamo da je netransparentno porijeklo, posebno svježe hrane,
jedan je od jačih razloga zbog kojih prehrambena industrija gubi
povjerenje potrošača u Hrvatskoj. To podjednako šteti interesima
kupaca i hrvatskih proizvođača, pa će izgradnja ovakvog centra
doprinijeti sređivanju odnosa na domaćem tržištu – naglasila je
prof. dr. sc. Jasna Bošnir. 

Nakon navedenih sugovornika, dr.sc. Nina Puhač –
Bogadi
, voditeljica sustava sigurnosti hrane i
upravljanja kvalitetom iz Podravke, pojasnila je koje sve sustave
sigurnosti hrane, Podravka, kao jedna od vodećih prehrambenih
kompanija u RH mora implementirati kako bi osigurala zdravstveno
– ispravne proizvode na tržištu.

Bogadi je napomenula da Podravka zadovoljava zahtjeve zakonske
regulative Republike Hrvatske, Europske Unije i svih zemalja u
koje se izvoze prehrambeni proizvodi Podravke.

– S obzirom da poslujemo i egzistiramo na globalnom tržištu,
Podravkin sustav udovoljava standardima sigurnosti  hrane, a
koje uvjetuju pojedini kupci i tržišta. To podrazumijeva da
Podravka primjenjuje integrirani model čiji je temelj sustav
upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001. Na navedeni temelj
se detaljno grade i nadovezuju ostali sustavi sigurnosti hrane –
istaknula je Bogadi. 

Na kraju se nazočnima obratila doc. dr. sc. Natalija
Uršulin -Trstenjak
sa Sveučilišta Sjever istaknuvši kako
studenti na Odjelu prehrambene tehnologije imaju priliku slušati
kolegij Kontrola kakvoće i sigurnosti hrane, koji je samo jedan u
nizu kolegija u okviru kojeg studenti usvajaju znanje i vještine
primarne proizvodnje, distribucije i skladištenja hrane.

Također, sugovornica je pojasnila da se na Sveučilištu Sjever
studenti i zaposlenici redovito educiraju i putem radionica,
gostujućih i redovitih predavanja o preradi i pripremi zdrave i
kvalitetne hrane. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije