Vijesti / Društvo

Na današnji dan

VŽ KALENDAR U Varaždinu tiskana jedna od prvih hrvatskih kuharica

VŽ KALENDAR U Varaždinu tiskana jedna od prvih hrvatskih kuharica
Varaždinski.hr, Državni arhiv u Varaždinu

U knjizi je objavljeno 674 recepata prikupljenih u Varaždinu, Hrvatskoj i na području Austro-Ugarske monarhije, mnoga od tih starih jela danas su nestala ili postala prava rijetkost.

14. 8. 1397. Kralj Sigismund Luksemburški poveljom je darovao varaždinsku tvrđavu Hermanu Drugom Celjskom koji ga je spasio da ne padne u tursko zarobljeništvo u bitci kod Nikopolja. Herman Drugi Celjski za usluge učinjene Luksemburgovcima dobio je i Međimurje, naslov slavonskog bana te titule grof celjski i zagorski, ban dalmatinski, hrvatski i slavonski. Moćna velikaška obitelj Celjski imala je varaždinski Stari grad u svojem posjedu do smrti Ulriha Celjskog 1463.godine kada kralj Matija Korvin starogradsku tvrđu Varaždin daruje Janu Vitovcu.

Godine 1882. u Varaždinu je tiskana jedna od prvih hrvatskih kulinarskih knjiga – 'Hrvatska kuharica ili pouka kako se gotove svakovrstna jela'. U knjizi je objavljeno 674 recepata prikupljenih u Varaždinu, Hrvatskoj i na području Austro-Ugarske monarhije, mnoga od tih starih jela danas su nestala ili postala prava rijetkost. Tako su se u drugoj polovici 19.stoljeća na varaždinskom jelovniku redovno nalazili  potočni rakovi, žabe, grlice, divlji golubovi, puževi, konjetina te jela od hajdine koja se uzgajala na kućanskim poljima. Nekoć su domaćice pripremale raznovrsne domaće juhe: prežganu juhu, krušnu, juhu iz repe, ječmenu, vinsku, bažuljevu juhu, juhu od hajdinskih žganaca i druge. Pored recepata u 'Hrvatskoj kuharici', tiskanoj u Štiflerovoj tiskari, nalaze se savjeti o držanju suđa, namirnica, izgledu kuhinje kao i upute mladim domaćicama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!