Vijesti / Društvo

PROBLEMI U CENTRU

MUKE VARAŽDINSKIH IZNAJMLJIVAČA 'Devastiranje ulica, tučnjave, krika u pet ujutro... To je slika turizma kakvu želimo??'

MUKE VARAŽDINSKIH IZNAJMLJIVAČA 'Devastiranje ulica, tučnjave, krika u pet ujutro... To je slika turizma kakvu želimo??'
Vjeran Strahonja / Facebook

Problem je, ističe Martin Kamenić, u klijenteli koja vikendom, po izlasku iz varaždinskih kafića, u potpunosti zaboravlja na bonton.

Nezadovoljstvo građana koji žive u centru Varaždina zbog čestog kršenja javnog reda i mira, poglavito pijanstava, tučnjava i oštećivanja javne i privatne imovine, u noćnim satima nije novost. Taj je problem dosad generirao dvije vrste diskurza, one koji su tražili da se takvom ponašanju stane na kraj i one koji su isticali kako su to normalne nuspojave ako 'centar grada želi živjeti'. No sad je takvo stanje zadobilo i novu dimenziju, i to onu koja pogubno djeluje na varaždinski turizam.

Vezana vijest:

divljanjepovz1553679 Novi slučaj vandalizma u Varaždinu, stradao i kraljevski stolac

Martin Kamenić jedan je od Varaždinaca iz centra Varaždina koji su se odlučili baviti iznajmljivanjem apartmana. Njegov apartman Julian u Kranjčevićevoj ulici i nacionalno je prepoznat te je prošle na prestižnom natjecanju D&D Grand Prixu proglašen drugim najljepšim apartmanom u Hrvatskoj. I dok su mu ocjene na poznatoj svjetskoj platformi za za pronalazak smještaja Booking.com i više no odlične, nekoliko recenzija gostiju kvari tu sliku. Razlog za nezadovoljstvo – nesnosna galama na ulicama do ranih jutarnjih sati.

8174074cd6903f594a749acfbaaed4ad.jpg?v=2

(iznad je jedan od komentara koji ističu problem buke u ranim jutarnjim satima)

Problem je, ističe Kamenić, u klijenteli koja vikendom, po izlasku iz varaždinskih kafića, u potpunosti zaboravlja na bonton.

- Devastiranje ulice, tučnjave, krika u pet ujutro... Niti u najcrnjem scenariju nisam mogao zamisliti da će Kranjčevićeva ulica, koja je nosila epitet 'mrtve ulice', biti moja najslabija karika pri ocjenjivanju smještaja – rekao je vidno uzrujan Kamenić.

Provjerio je stanje i u ostalim gradovima u Hrvatskoj i, ističe, ni u jednom gradu nema kafića koji rade sve do šest ujutro. No, dodaje, kako nije čak ni problem u radnom vremenu, već u tome što uslijedi nakon što gosti izađu iz kafića.

- Razgovarao sam s ugostiteljima i oni također kažu da je rad do šest ujutro nonsens, no sve dok jedan ugostitelj ima takvo radno vrijeme, ostali kažu da moraju i oni. A i nije problem što se zbiva unutar tih objekata, već je problem što se događa kad gosti iz tih objekata kreću van i počnu devastirati grad i uzemiravati građane.

Vezana vijest:

Razbijena boca, Ister, Čehok Sjednica Gradskog vijeća VANDALIZAM U CENTRU Čehok: 'Građani negoduju da je grad mrtav, a sada se bunite zašto se nešto događa'

A taj problem trebale bi riješiti neke druge instance, gradska vlast i policija. No odgovori koje je dobio od njih nisu ohrabrujući, baš suprotno.

- Gradska vlast upoznata je s problemima koji nas muče, no dojma sam sam da oni rješenje vide u tome da mi koji imamo probleme odselimo na periferiju. Policija mi je odgovorila da su vikendom opterećeni velikim brojem intervencija i ne mogu patrolirati samo u jednom dijelu grada.

Na pitanje nije li tako bilo i nekad, Kamenić odmahuje rukom.

- I mi smo izlazili i zabavljali se, pa i do jutarnjih sati, no sve smo to radili izvan centra. Građani u centru nikad nisu imali probleme kakve imamo mi danas.

Moguće rješenje problema Kamenić vidi u pojačanim policijskim kontrolama i kaznama za izgrednike jer se, ističe, svijest očigledno neće promijeniti.

Vezana vijest:

Tučnjava na Korzu OBRAČUN U CENTRU TUČNJAVA NA KORZU Identificirani krivci za nered u centru Varaždina od prije dva mjeseca

No dok se rješenje za te probleme ne iznađe, Martin Kamenić, kao i drugi Varaždinci iz centra koji također žive od iznajmljivanja, trpjet će direktnu štetu. Kao i varaždinski turizam.

- Svima su puna usta varazdinskog turizma, pune su novine svega što radimo za turizam... Ali što nam vrijedi i da imamo sve najbolje na svijetu ako prema van odašiljemo ovakvu sliku Varaždina? Da li je to slika turizma kakvu želimo? - zaključio je Martin Kamenić.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!