Vijesti / Društvo

STIŽU POVIŠICE

OSIGURAN NOVAC Ministar potvrdio: Od 1. rujna rastu plaće zaposlenicima državnih i javnih službi

OSIGURAN NOVAC Ministar potvrdio: Od 1. rujna rastu plaće zaposlenicima državnih i javnih službi
Robert Anić/PIXSELL

Komentirao je i medijske napise da je ljut zbog obećanja o povećanju plaća zaposlenicima u zdravstvu bez konzultacija s njim.

Vlada će osigurati novac za već ranije dogovorenu povišicu osnovice plaće za državne i javne službe od dva posto od 1. rujna, rekao je u srijedu potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te naglasio da Vlada prema državnim i javnim službenicima ima horizontalan pristup, bez izdvajanja i davanja posebne važnosti bilo kojemu sektoru.

Marić podsjeća na dogovor sa sindikatima iz 2017. godine kada je osnovica plaće u tri navrata podignuta ukupno za nešto više od šest posto. Nastavkom toga dijaloga je tijekom 2018. za 2019. godinu dogovoreno dodatno povećanje od tri posto s 1. siječnja ove godine.

To je prihvaćeno i stupilo je na snagu, no sindikati su tražili dodatnih dva posto povećanja od 1. rujna, a s plaćom u listopadu, podsjeća Marić i naglašava da je Vlada tada odgovorila da za to nema osigurana sredstva, ali da je to spremna prihvatiti pod uvjetom da se nađu uštede na drugim stavkama rashoda.

- To je ono na čemu radimo i što smo preuzeli kao obvezu i to će se dogoditi", rekao je Marić te dodao da sredstva za podizanje osnovice za dva posto kod većine ministarstava nisu osigurana, ali će Vlada dogovor ispoštovati. 

- S punom odgovornošću kažem da ćemo mi to ispoštovati, u smislu dodatnih dva posto osnovice plaće za sve - rekao je. 

Marić naglašava 'ključni Vladin stav', odnosno horizontalni odnos prema svim državnim službenicima, ali u okviru mogućnosti. 

- Uz dužno poštovanje prema njima, ne može izdvajati zaposlene u zdravstvu i obrazovanju od ostalih službi - rekao je Marić.

- Ne možemo nikoga zanemariti - istaknuo je i dodao da se Vlada od početka mandata vrlo ozbiljno bavi plaćama u javnom sektoru, svjesna da se samo od dobro plaćenog službenika može očekivati dobra kvaliteta njegove usluge.

No, istovremeno ne mogu se zanemariti ni ograničenja, prije svega proračunska, naglasio je.

- Nitko od nas u Vladi i Vlada kako kolektiv nije protiv da plaće budu puno veće i u privatnom i u javnom sektoru, ali postoje određena ograničenja, prije svega proračunska, koja treba izbalansirati da biste imali najbolji rezultat - rekao je Marić.

Zamoljen za komentar medijskih napisa prema kojima je 'ljut' jer su, navodno, liječnicima i učiteljima dana određenja obećanja bez da se njega konzultiralo, odgovorio je da je s bivšim ministrom rada i rada i mirovinskoga sustava Markom Pavićem, koji je koordinirao ministre u razgovorima sa sindikatima, kao i sa sadašnjim ministrom Josipom Aladrovićem ima vrlo jasnu komunikaciju, uz načelo da svi trebaju biti uključeni i da se govori o svim državnim i javnim službenicima.

Mediji, naime, pišu da su liječnicima i učiteljima daju obećanja o povećanju plaća, a da se ministra financija nije pitalo, pri čemu se spominje da bi ukupno povećanje plaća u zdravstvu i obrazovanju državu stajalo 800 milijuna kuna.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!