Vijesti / Društvo

IZ POVIJESTI

NA DANAŠNJI DAN 1550. godine odlukom kralja Ferdinanda Varaždin dobio pravo održavanja trećeg godišnjeg sajma

NA DANAŠNJI DAN 1550. godine odlukom kralja Ferdinanda Varaždin dobio pravo održavanja trećeg godišnjeg sajma
Varazdinski.hr; Wikipedia.org

Studij pjevanja diplomirala je u Beču, bila je angažirana u operama Leipziga, Hamburga i Hannovera.

12.09.1936. U Hannoveru je umrla operna pjevačica Olga Polak. Rođena je u Varaždinu 1869. godine. Prvu glazbenu poduku dobila je u privatnoj glazbenoj školi Varaždinca Antuna Štera. Studij pjevanja diplomirala je u Beču, bila je angažirana u operama Leipziga, Hamburga i Hannovera.

12.09.1550. Odlukom kralja Ferdinanda slobodni i kraljevski grad Varaždin dobio je pravo održavanja trećeg godišnjeg sajma. Kralj je ujedno odobrio da se u gradu održava tjedna tržnica. Godišnji sajmovi, koji su trajali nekoliko dana, bili su važni za razvoj trgovine i obrta u Varaždinu. Na sajmove su dolazili trgovci i kupci iz okolnih mjesta, u te dane prodavači su bili oslobođeni pojedinih pristojbi, najčešće tridesetine i mitničarstva. Varaždin je tokom stoljeća bio najveće trgovačke središte ovog dijela Hrvatske.

12.9.1914. U selu Čukovec kod Ludbrega rođen je Siniša Ban, kemičar, znanstvenik. Studirao je i diplomirao na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, doktorirao 1965. godine. Od 1957. godine radio je kao izvanredni, a zatim redovni profesor zagrebačkog Tehnološkog  fakulteta gdje je na biokemijsko-tehnološkom smjeru držao predavanja iz područja tehnologije vrenja, obrade otpadnih voda i elemenata projektiranja. Siniša Ban autor je brojnih znanstvenih radova o tehnološkim postupcima  obrade otpadnih voda, proizvodnji proteinskih krmiva, o problemima rekonstrukcije aparatura i zaštite u industriji alkohola.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6003

Reci što misliš!