Vijesti / Društvo

ratni dani

Obilježen Dan zasebne postrojbe PU Varaždin: 'Suprotstavljali smo se nadmoćnijem neprijatelju koji je htio osvojiti Vukovar'

Obilježen Dan zasebne postrojbe PU Varaždin: 'Suprotstavljali smo se nadmoćnijem neprijatelju koji je htio osvojiti Vukovar'
PU varaždinska

Radi se o postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika, upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara.

U srijedu, 11. rujna, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša koncentracijskih logora Podružnica Varaždinske županije zajedno s policijskim upravama varaždinskom i međimurskom, svečano je obilježen Dan zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin.

Radi se o postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika, upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara. Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika Postrojbe.

Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

Obilježavanje Dana Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin počelo je svetom misom u varaždinskoj katedrali. Potom je položeno cvijeće i zapaljene svijeće u spomen-sobi i kod spomen-panoa Policijske uprave varaždinske, a svečana akademija održana je u restoranu KTC Varaždin.

Nazočne je goste u ime domaćina pozdravio Ivan Piskač, jedan od rukovoditelja Zasebne postrojbe.

- Ovu postrojbu činili su policajci iz policijskih postaja Čakovec, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Varaždin. Ukupno 185 djelatnika temeljne, prometne i krim policije, koji smo, odmah po dolasku na teren, morali postati vojnici i ratnici. Suprotstavljali smo se daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je, baš po našem dolasku htio osvojiti Vukovar. Zajedno sa ostalim braniteljima Vukovara izdržali smo u obrani grada, na najtežem ratištu u Domovinskom ratu do 19. studenog 1991. godine. Ukupno je naša postrojba branila Vukovar i Borovo naselje 70 dana, od čega 50 dana u potpunom okruženju.

Tijekom obrane Vukovara smrtno je stradao 21 pripadnik ove postrojbe, od čega su sedmorica mučki ubijena na Ovčari, kao ranjenici, dok su dvojica policajaca ubijena, nakon predaje na Trpinjskoj cesti. Još petorica policajaca se vode kao nestali i njihova sudbina do sada nije razjašnjena, a što stvara  brigu i neizvjesnost nama i njihovim obiteljima. Velika želja nam je da se njihova sudbina rasvijetli!

U obrani Vukovara 67 pripadnika ove postrojbe je ranjeno, a 119 nas je preživjelo torturu srpskih koncentracijskih logora u trajanju do 269 dana. Pred kraj obrane Vukovara 24 naša djelatnika su probojem iz neprijateljskog obruča uspjeli spasiti živote. Spominjem ove podatke, da se vidi koju žrtvu su u obrani Vukovara, podnijeli pripadnici ove postrojbe, ali naravno i naše obitelji. U ovoj prigodi želim posebno pozdraviti obitelji poginulih, nestalih i već 11 umrlih pripadnika ove postrojbe, a čija smrt je posljedica bolesti koje su nastale stradanjem u ratu i torturama u srpskim koncentracijskim logorima - rekao je Piskač.

Nazočnima se potom obratio načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić koji je istaknuo kao je ova Zasebna postrojba bila sedma u nizu smjena u ispomoći u Vukovaru.

Na ispomoć su prema zapovijedi MUP-a RH, odlazile zasebne postrojbe od 100 do 185 djelatnika počevši od 28. lipnja 1991. godine, tako da je ukupno u obrani na vukovarskom području sudjelovao 1 121 djelatnik Policijske uprave Varaždin.

- Podsjećam da je osim na Vukovarskom ratištu, Policijska uprava Varaždin bila prisutna od samog početka Domovinskog rata na svim kriznim područjima i ratištima, počevši od Pakraca, Hrvatske Kostajnice, Gospića, Ogulina, pa sve do završnih ratnih operacija u Bljesku i Oluji. Posebno moram istaknuti golemi doprinos djelatnika policije u Varaždinskim danima rata, u rujnu 1991. godine, kojom pobjedom nad srbočetničkom vojskom je oružana moć Republike Hrvatske povećana sedam puta.

U Domovinskom ratu poginula su ukupno 33 djelatnika Policijske uprave Varaždin, dok se trenutno četvorica djelatnika vode nestalima. Svakodnevno su u to vrijeme u Policijsku upravu dolazile informacije o ranjavanjima i stradavanju naših policijskih službenika.

Ovo je ujedno prigoda da podsjetim kako je u cilju očuvanja digniteta Domovinskog rata i vrednovanju uloge hrvatskih branitelja u stvaranju Domovine, u tijeku realizacija projekta izgradnje Spomen obilježja za 37 poginulih i nestalih policajaca Policijske uprave varaždinske u sjedištu Policijske uprave. U tom projektu vodstvo Zasebne postrojbe uz ostale partnere, ima važnu i nezaobilaznu ulogu - kazao je.

c2309cb2b2e38c0c4b7a82371bc6ba64.jpg?v=2

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6003

Reci što misliš!