GRIPA ‘Epidemiju očekujemo krajem godine, još nije kasno cijepiti se’

S hladnijim vremenom dolazi do bržeg pada imuniteta, samim time i brojnih prehlada, ali i sezone gripe. Ipak, oni koji žele prevenirati, mogu se cijepiti.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije javljaju da je ove godine malo bolji odaziv na cijepljenje protiv gripe.

– Cijepe se primarno kategorije kojima je HZZO osigurao besplatno cijepljenje, a to su stariji od 65 godina, svi kronični bolesnici bez obzira na dob, zdravstveni djelatnici, osobe koje brinu i njeguju druge – istaknula je Katica Čusek Adamić, spec. epidemiologije, voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti ZZJZ Varaždinske županije.

Nakon što će se procijepiti ove vulnerabilne grupe mogu se, dodaje, cijepiti i ostali uz naplatu od 20 kuna kod svojih izabranih liječnika.

Vremena za cijepljenje ima, obzirom da epidemiju očekuju krajem godine.

– Prve oboljele najčešće registriramo u prosincu tako da ima vremena provesti zaštitu cijepljenjem. Gripa je teška zarazna bolest počinje naglo s visokom temperaturom do 40 stupnjeva, bolovima u tijelu, kašljem, šmrcanjem. Opasna je za kronične starije bolesnike jer narušava zdravlje i dovodi do razvoja niza teških, čak i smrtonosnih komplikacija! – rekla je Čusek Adamić, dodavši da ‘svakome preporuča cijepljenje’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije