Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1866. godine rođen je istaknuti varaždinski liječnik i zubar Manfred Antun Glazgal

NA DANAŠNJI DAN 1866. godine rođen je istaknuti varaždinski liječnik i zubar Manfred Antun Glazgal
Varaždinski.hr

Uživao je veliku popularnost među građanima i biran je za zastupnika u varaždinsko gradsko vijeće.

20.10.1984. Umro je Stjepan Vidaković, liječnik, sveučilišni profesor. Rodio se u Varaždinu 1890. godine. Od 1918. do 1961.godine bio je liječnik i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porođaje u Zagrebu, redovni profesor Medicinskog fakulteta. Objavljivao je znanstvene radove o operativnoj ginekologiji, dijagnostici i radioterapiji genitalnog karcinoma.

20.10.1710. Na zasjedanju Hrvatskog sabora predstavnici slobodnog i kraljevskog grada Varaždina zatražili su pomoć pri rješavanju problema s dravskim rukavcem Dravicom kojim se dovodila voda u opkope gradskih bedema. Korito Dravice početkom 18. stoljeća bilo je puno mulja pa su prestali raditi mlinovi na tom rukavcu, a voda koja se izlijevala plavila je polja, vrtove i kuće u predgrađima. Hrvatski je sabor odlučio da se iskopa novo korito Dravice. Za radove je bio zadužen plemićki sudac varaždinske županije Petar plemeniti Gaćanj, a posao su obavili varaždinski gradski kmetovi iz Sračinca, Svibovca, Kneginca, Žabnika i Bartolovca.

20.10.1866. Rođen je Manfred Antun Glazgal, istaknuti varaždinski liječnik i zubar. Bio je posljednji varaždinski liječnik koji je imao liječničku ordinaciju opće prakse i u isto vrijeme obavljao zubnoliječničke zahvate. Kao dobrotvor dugo godina radio je kao liječnik i zubar Zanatlijskog i pomoćnićkog društva pa su ga zanatlije imenovale za svojeg  počasnog člana. Uživao je veliku popularnost među građanima i biran je za zastupnika u varaždinsko gradsko vijeće. Doktor Antun Glazgal umro je u Varaždinu 1944.godine.

20.10.1936. U Zagrebu je umro Žiga Altšteter, liječnik, ugledni hrvatski filatelist. Rođen je u Varaždinu 1863. godine. U rodnom gradu maturirao je na gimnaziji, medicinu je studirao u Beču i Gracu. Kao liječnik radio je u Zagrebu. Žiga Altšteter skupljao je i istraživao poštanske marke. Godine 1925. organizirao je prvu hrvatsku aukciju maraka. Bio je među utemeljiteljima  i počasni član Hrvatskog filatelističkog društva. Na filatelističkoj izložbi u Zagrebu 1935.godine za zbirku maraka «Slovenija» dobio je zlatnu plaketu.

20.10.1970. U velikom gledalištu Narodnog kazališta August Cesarec održana je, nakon devet godina stanke, priredba 'Varaždin u 8'. Priredba je bila podijeljena u tri dijela. Svirali su tamburaši željezničarskog 'Ive Mikaca', vokalni interpretator kajkavskih popevki Franjo Vučenik, tamburaški i folklorni sastav Omladinskog kulturno – umjetničkog društva 'Milica Pavlić - Kata', Jasna Bosek te Vjekoslav Jutta i Ana Štefok kao zvijezde večeri. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!