Vijesti / Društvo

otvoreno pismo

REAKCIJA Bivša ravnateljica bolnice Sanja Zember o prozivkama župana: 'Obratite se aktualnom ravnatelju za razloge odlazaka liječnika'

REAKCIJA Bivša ravnateljica bolnice Sanja Zember o prozivkama župana: 'Obratite se aktualnom ravnatelju za razloge odlazaka liječnika'
Varaždinski.hr, Marko Jurinec/PIXSELL, Damir Špehar / PIXSELL

'Zabrinjava me činjenica da lokalni politički čelnici i nadalje misle da će represivne mjere tipa 'robovlasničkih ugovora' zadržati mlade liječnike u bolnici'...

Prije nekoliko dana izvijestili smo da nekoliko ortopeda varaždinske Opće bolnice zatražilo je raskid ugovora i odlazak sa svojih radnih mjesta u čakovečku bolnicu.

Tad je novonastalu situaciju i najavu odlaska liječnika komentirao je i varaždinski župan Radimir Čačić koji je izjavio da se 'ovo događa zahvaljujući neodgovornosti i nesposobnosti bivše ravnateljice, kao i bivšeg župana koji ju je trebao smijeniti prije potpisivanja ugovora s tadašnjim specijalizantima. Potencijalna šteta zbog ugovora koje je potpisala bivša ravnateljica u ovom trenutku iznosi više od 50 milijuna kuna -rekao je Čačić.

Vezana vijest:

Opća bolnica Varaždin Odlazak kadrova ZATRAŽILI RASKID UGOVORA Varaždinska bolnica ostaje bez četvero ortopeda

Otvoreno pismu županu Čačiću uputila je Sanja Zember, bivša ravnateljica Opće bolnice Varaždin.

- Sukladno iznesenim, paušalnim i dakako vrlo neodgovornim, procjenama aktualnog župana, smatram shodnim ponoviti opće poznate činjenice poput one da je  16. srpnja 2016. u Republici Hrvatskoj stupio na snagu 'Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine' te je u roku od 30 dana bilo potrebno ponuditi sklapanje izmijenjenog ugovora specijalizantima i specijalistima koji su za to podnijeli zahtjev - ističe, dodavši da je na 19. sjednici Stručnog vijeća, održanoj 25. kolovoza 2016. donijeto jednoglasno mišljenje o postupanju sukladno odredbama Pravilnika.

- Dakle, svi pročelnici Službi i voditelji Odjela OB Varaždin, uključujući i aktualnog ravnatelja bolnice, dali su svoju usmenu i pismenu suglasnost da se prihvati Pravilnik temeljem kojeg bi aneksom ugovora troškovi specijalizacije iznosili cca 50.000 kuna - stoji u pismu Sanje Zember.

Nadalje je istaknula da '26. kolovoza 2016. tri odvjetnička društva upućuju dopis u kojem daju rok od tri dana da se ispuni obveza propisana Pravilnikom za specijalizante, a u protivnom se podiže šezdesetak pojedinačnih tužbi liječnika zbog neizvršenja te obveze dok je specijalistima bilo potrebno ponuditi ugovor u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva'.

- Na sastanku u Ministarstvu zdravlja, održanom 4. kolovoza 2016. godine, na kojem je uz mene nazočila Pomoćnica za kvalitetu, Pomoćnica za pravna pitanja, Zamjenik ministra zdravlja i pravnica MIZ-a, dobiven je naputak da treba postupati sukladno odredbama Pravilnika, što je 30. kolovoza 2016. potvrđeno i u službenom dopisu Ministarstva zdravlja - dalje nabraja Zember.

'Tražili su da ne poštujem Pravilnik'

Prvog dana rujna 2016. godine, stoji dalje u pismu, tadašnji župan, Predrag Štromar, šalje dopis u varaždinsku bolnicu da se ne pristupi sklapanju aneksa.

Vezana vijest:

Habijan, Čačić, bolnica ODGOVOR ČAČIĆU Damir Habijan: 'Odgovore zašto liječnici odlaze iz varaždinske bolnice župan neka potraži u vlastitoj (ne)sposobnosti i umijeću nemogućeg'

- Od mene traži da postupim suprotno pozitivnim pravnim propisima i da ne poštujem Pravilnik. Usprkos mojim opetovanim usmenim i pismenim zamolbama kao i dopisa pravne službe OB Varaždin, upućenih Predsjedniku Upravnog vijeća, Zamjenici predsjednika Upravnog vijeća, županu i pročelnici za zdravstvo Varaždinske županije, oni ne žele sazvati sjednicu Upravnog vijeća na temu 'Pravilnika' - ističe Zember.

Istovremeno su, dodaje, specijalizanti i mladi specijalisti, koji su nosioci rada u prijemnim ambulantama, 'prijetili štrajkom i obustavom rada jer im se osporava njihovo pravo na uvjete iz Pravilnika'.

- Odluka o postupanju sukladno odredbama važećeg Pravilnika donijeta je temeljem uvažavanja mišljenja Stručnog vijeća te zajedničke odluke mog tima u sastavu Zamjenik ravnatelja, Pomoćnice ravnatelja za pravna pitanja, Pomoćnice ravnatelja za kvalitetu, a   poštujući odredbu Ministarstva zdravlja.  Nastavak priče je dobro poznat. Ja sam smijenjena s mjesta ravnateljice odlukom tih istih članova Upravnog vijeća. Štoviše, čak su i promijenili jednog člana Upravnog vijeća kako bi imali dovoljno ruku za moju smjenu - iznijela je.

- Kada bi u duhu pravičnosti pokušali definirati mjerila po kojima se nadoknađuju troškovi specijalizacije, te posljedično tome izračunala 'šteta' za bolnicu ukoliko liječnik prijevremeno raskine ugovor, morali bi barem minimalno odgovoriti na ova pitanja: Je li plaća liječnika specijalizanta odnosno mladog specijaliste naknada za odrađeni rad

Jesu li specijalizanti tijekom svoje edukacije (pod nadzorom mentora) i mladi specijalisti obavljali mnoge dijagnostičke i terapijske postupke i tako zaradili svoju plaću?

Temeljem kojih financijskih kriterija je u prethodnom Pravilniku određeno što je trošak specijalizacije? Isplaćuje li se plaća specijalizanata/specijalista iz limita bolnice?

Tko i temeljem kojih kriterija definira limit bolnice te odakle dolaze sredstva za limit? Tko donosi Pravilnike i tko je odgovoran za posljedice tih pravnih akata, njihovi izvršitelji ili idejni začetnici? U odgovorima na ova pitanja definiran je odgovor i na osnovno pitanje: 'Koliko je novaca liječnik specijalizant ili mladi specijalista 'dužan' vratiti bolnici?! - stoji u otvorenom pismu.

'Obratite se aktualnom ravnatelju'

Očito župan Varaždinske županije ili njegovi savjetnici i dalje smatraju da liječnik specijalizant koji odlazi iz bolnice treba platiti iznos koji je brojiv u više stotina tisuća kuna jer je, pretpostavljam, tako dobiven izračun 'štete' od 19 milijuna kuna, ističe Zember koju 'zabrinjava činjenica da lokalni politički čelnici i nadalje misle da će represivne mjere tipa 'robovlasničkih ugovora' zadržati mlade liječnike u bolnici'.

- I na kraju, gospodine župane Varaždinske županije, obratite se aktualnom ravnatelju OB Varaždin za razloge odlazaka liječnika u listopadu 2019. godine ili, još mudrije, pitajte moje kolege liječnike zašto odlaze iz bolnice. Također se zapitajte zašto i koliko je liječnika specijalista otišlo iz bolnice, a koji nemaju nikakvu vezu s Pravilnikom, niti imaju ikakve financijske obveze spram bolnice. Razlozi su puno kompleksniji te bi bilo mudro potražiti odgovore i u nekim Vašim odlukama na bivšim političkim funkcijama - stoji zaključno.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6003

Reci što misliš!