Vijesti / Društvo

KLIMATSKE PROMJENE

CLIMATHON U VARAŽDINU Osmišljeno i napravljeno devet rješenja: Solarna jakna, plutajuće sunčane elektrane...

CLIMATHON U VARAŽDINU Osmišljeno i napravljeno devet rješenja: Solarna jakna, plutajuće sunčane elektrane...
Inia Herenčić

Tema klimatskog izazova kojom su se bavili natjecatelji Climathona je transformacija Grada Varaždina u solarni grad.

Grad Varaždin i ove godine je sudjelovao u globalnom događaju Climathon s ciljem rješavanja problema klimatskih promjena sa više od stotinu gradova svijeta.

Tema klimatskog izazova kojom su se bavili natjecatelji Climathona je transformacija Grada Varaždina u solarni grad gdje bi se inovativnim načinima mogli povećati udjeli obnovljivih izvora energije te omogućili svojim građanima povoljnu i lako dostupnu instalaciju solarnih tehnologija. 

Tijekom 12 sati hakatona za klimu, kroz set interaktivnih radionica, oko 80 sudionika je uz pomoć mentora radilo na osmišljavanju inovativnih proizvoda, modela i rješenja. Ukupno je osmišljeno i napravljeno devet rješenja, a pobjednički tim Sunket dolazi sa Tekstilno-tehnološkog fakuteta i razvija solarnu jaknu - s kojom bi se pametne značajke jakne spojile sa solarnim napajanjem i mogućnošću punjenja električnih uređaja.

Iako je njihova ideja izašla iz okvira izazova Varaždina kao solarnog grada, prepoznati su kao pobjednici zbog njihove kompaktnosti, interdisciplinarnosti i primjenjenog znanja. 

- Climathon je bio jedno jako zanimljivo iskustvo. Prošle godine su starije kolege s faksa osvojili drugo mjesto na Climathonu pa nas je na to potakla naša profesorica kako bi i mi stekli neko iskustvo i došli i sami do nekih novih ideja. Ostali smo začuđeni kad su svi ostali timovi došli s laptopima i pripremljeni, a mi smo se osjećali kao bačeni lavovima pa smo ideju morali razrađivati ispočetka. Smišljati sve i onda kasnije razvijati prema savjetima. Nismo se htjeli petljati u nešto što ne razumijemo pa smo se ipak držali struke i odlučili odgovoriti na problem nečim što znamo - istaknula je Patricia Osmeričić, članica pobjedničkog tima Sunket.

Drugo mjesto osvojio je tim FPV Pannels sa Geotehničkog fakulteta koje svoje rješenje usmjeravaju na izgradnju plutajućih solarnih elektrana na hidroelektranama, a treće mjesto osvojio je tim Geotehničkog fakulteta fokusiran na upotrebu gravitacijske baterije kao spremnika energije dobivene iz obnovljivih izvora.

Pohvaljeno je i rješenje studenata Fakulteta organizacije i informatike usmjereno na kombinaciju grupnog financiranja i blockchain tehnologije, koje bi olakšalo građanima investiranje u projekte sunčane energije u gradu.

Pobjednički tim Sunketa će nastaviti razvijati svoju ideju uz mentorstvo i potporu Tehnološkog parka u Varaždinu, dok će ostala tri tima dalje raditi na ideji uz savjetovanje Zelene energetske zadruge i Geotehničkog fakulteta.

Pobjednička rješenja odabrao je vanjski stručni žiri u sastavu: Mario Sambolec iz Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša u Gradu Varaždinu; Ivana Grčić, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju na Geotehničkom fakultetu Varaždin; Marina Talan iz Solex; Jasmina Novak, voditeljica projekata u Solvisu; Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka Varaždin, te Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge.

- Ove godine Climathon u Varaždinu pokazao je koliko su važni suradnja i interdisciplinarnost u rješavanju izazova klimatskih promjena. Svrha ovakvog događaja je povezati sve sektore u gradu, te upoznati mlade sa konceptom klimatskih promjena, razvoju ideja i poduzetništva. Ovakvi programi odlična su prilika za razvoj i svojevrsna odskočna daska za daljnji rad. Svi natjecateljski timovi pokazali su znanje iz svog područja studija, što je vrlo važno prilikom razvijanja prototipa, a ubuduće i poduzeća - istaknula je Erica Svetec, organizatorica i prošlogodišnja pobjednica Climathona.

Climathon su (uz Grad Varaždin kao glavni partner), u sklopu KIC Climate  organizirali Geotehnički fakultet, Zelena energetska zadruga, Impact Hub Zagreb i udruga Terra Hub. Uz organizatore, partneri i sponzori Climathona u Varaždinu bili su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Solvis, Centar kompetencija za obnovljive izvore energije (CKOIE), Tehnološki park Varaždin, Caspar design, Zadružna pivovara Brlog iz Zadra, Energy cities. 

Tko stoji iza Climathona?

EIT Climate-KIC je europska mreža organizacija znanja i inovacija koje rade na akceleraciji tranzicije prema naprednom, inkluzivnom društvu otpornom na klimatske promjene, baziranom na cirkularnoj ekonomiji i gospodarstvu bez emisija ugljika. EIT Climate-KIC Hub u Hrvatskoj je kontakt-točka za organizacije iz svih sektora - poduzetničkog i gospodarskog, gradova i javnog sektora, visokog školstva, sveučilišta i istraživačkih centara te će pružati podršku u dijeljenju znanja i iskustava, integriranju različitih znanja i ubrzanju puta inovativnih rješenja iz laboratorija prema tržištu.

Geotehnički fakultet je jedan od partnera u sklopu Climate - KIC Huba u Hrvatskoj, te se naslanja na temu klimatshim promjena kroz Studij inženjerstva okoliša – preddiplomski, diplomski i doktorski.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video