Vijesti / Društvo

najava štrajka

ŠTRAJK U PZC-u Radnici članovi Nezavisnog cestarskog sindikata najavili štrajk 12. studenog

ŠTRAJK U PZC-u Radnici članovi Nezavisnog cestarskog sindikata najavili štrajk 12. studenog
PZC Varaždin

Zq poboljšanje položaja radnika u PZC Varaždinu ključno je uređenje radnog vremena, povećanje osnovice za obračun plaće i uređenje koeficijenata, uz obavezu da minimalna plaća ne može biti manja od 4.000 kuna...

Nezavisni cestarski sindikat za utorak, 12. studenog, najavio je štrajk s početkom u 7 sati, u kojem će sudjelovati radnici članovi navedenog sindikata koji rade kod poslodavca PZC Varaždin 'kao i ostali radnici koji mu se dragovoljno pridruže'.

Štrajk će se, stoji u objavi sindikata, održati u svim županijama na području djelovanja poslodavca, a 'provodi zbog spora o sklapanju kolektivnog ugovora'.

Naime, 24. listopada Nezavisni cestarski sindikat prekinuo je kolektivne pregovore u PZC Varaždinu.

- Tu odluku smo donijeli nakon što je u zadnjem krugu pregovora poslodavac zatražio da baza za pregovore postane novi prijedlog Kolektivnog ugovora s bitno nižim pravima od prijedloga koji je pripremio NCS i nakon što je poslodavac u međuvremenu slomio druga dva sindikata koja su pristala na ove uvjete - stoji na njihovim internetskim stranicama.

Nezavisni cestarski sindikat je, kako ističu, inicirao i mjesecima pripremao kolektivne pregovore u PZC Varaždinu.

- Pokrenuli smo utvrđivanje reprezentativnosti, sastavili sindikalni prijedlog, potpisali sporazum sa sindikatima o zajedničkom nastupu te sporazum s poslodavcem o pravilima postupka kolektivnog pregovaranja. Prvi sastanak pregovaračkih odbora održan je 22. srpnja, a tri mjeseca i pet sastanaka pregovaračkih odbora nakon toga, poslodavac odjednom više ne želi pregovarati o onom prijedlogu koji smo sastavili u dogovoru s radnicima i ostalim sindikatima.

U pripremama za pregovore iskomunicirali smo s našim članovima da je za poboljšanje položaja radnika u PZC Varaždinu ključno uređenje radnog vremena, povećanje osnovice za obračun plaće i uređenje koeficijenata, uz obavezu da minimalna plaća ne može biti manja od 4.000,00 kuna neto te obaveza isplate dodataka na plaću.

Pozivamo zato naše članove da se pripreme za štrajk kao zakonito sredstvo pritiska na poslodavca. Dnevnice i druge naknade naših članova i ostalih radnika koji se priključe štrajku za sve dane provedene u štrajku platit će NCS - stoji u objavi.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!