Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

NA DANAŠNJI DAN 1911. godine u Vinici je rođen znanstvenik i akademik Marko Ciglar

NA DANAŠNJI DAN 1911. godine u Vinici je rođen znanstvenik i akademik Marko Ciglar
Varaždinski.hr/Priroda Varaždinske županije

Primio je mnoga ugledna znanstvena i društvena priznanja među njima i priznanje Ministarstva zdravlja Sjedinjenih Američkih Država.

9.11.1879. U Lepoglavi je rođen Milan Schufflay, povjesničar, političar, sveučilišni profesor. Doktorirao je s temom o hrvatskoj srednjovjekovnoj povijesti, do 1908.godine radio je u institutu za istraživanje austrijske povijesti u Beču i državnom muzeju u Budimpešti, a zatim je profesor povijesti na Zagrebačkom sveučilištu. Bavio se balkanskim povijesnim problemima i albanološkim temama. Objavio je romane 'Na pacifiku 2255' i 'Konstantin Balšić'. Za vrijeme diktature kralja Aleksandra ubijen je u policijskom atentatu 1931. godine.

9.11.1765. Na svom plemenitaškom imanju u Klenovniku u 49.godini umro je Kazimir Josip Drašković, general topništva. U habsburškoj carskoj vojsci istakao se hrabrošću bitkama na talijanskim i njemačkim bojištima. Za svoje zasluge 1763. godine unaprijeđen je u generala topništva i jednog od zapovjednika vojske u Sedmogodišnjem ratu koji je trajao na Europskim prostorima od 1756. do 1763. godine.

9.11.1911. U Vinici kraj Varaždina rođen je Marko Ciglar, liječnik balneolog, znanstvenik, akademik. Maturirao je na varaždinskoj gimnaziji, studij medicine završio je u Zagrebu, balneologiju i fizikalnu medicinu specijalizirao je u Njemačkoj. Od 1939. godine bio je liječnik i ravnatelj lječilišta u Krapinskim Toplicama, a zatim lječilišta u Daruvaru. U lječilištu Ilidža u Sarajevu radio je od 1945. godine gdje je utemeljio Zavod za balneologiju i medicinsku klimatologiju i 1967. godine Institut za fizijatriju i rehabilitaciju. Bio je redovni profesor i u četiri mandata dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Godine 1976. postao je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i biran je za potpredsjednika Akademije. Marko Ciglar autor je brojnih znanstvenih radova s područja fizikalne medicine, balneologije, klimatoterapije, proučavao je utjecaj sunčevih zraka na ljudski organizam i djelovanje ljekovitih voda. Primio je mnoga ugledna znanstvena i društvena priznanja među njima i priznanje Ministarstva zdravlja Sjedinjenih Američkih Država. Marko Ciglar umro je u Sarajevu 16. listopada 1998. godine.

9.11.1985. U Narodnom kazalištu 'August Cesarec' premijerno je izvedena predstava 'Ivica i Marica' autora Matka Sršena i M. Gozze, a u režiji M. Sršena. Scenografiju je potpisao M. Gozza, a kostimografiju Z. Jagetić. U predstavi su nastupili D. Džakula, Z Ožbolt, M. Sinožić, F. Kuhar, T. Lipljin, J. Kralj - Novak, M. Ivezić i G. Slivka. 

9.11.2009. Devetog studenoga 2009. godine u 75. godini umro je u Varaždinu Božo Martinčević, klesar restaurator. U rodnom Varaždinu izučio je klesarski zanat kod Paskutinija, u Zagrebu je specijalizirao restauraciju kamenih spomenika, posebno portala. Radio je na obnovi starih varaždinskih zdanja, portala na crkvama i palačama, zaslužan je za uređenje povijesne jezgre grada. Božo Martinčević bio je utemeljitelj Kluba mecena Varaždinskih baroknih večeri i djelatan u Rotari klubu Varaždin u kojem je obavljao dužnost rizničara. Kao umjetnik i humanitarac stekao je veliki ugled i poštovanje među Varaždincima      

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6003

Reci što misliš!