Vijesti / Društvo

JEDAN PUNJAČ ZA SVE

DOBRE VIJESTI Već sljedeće godine bi mogli za sve uređaje imati iste punjače?

DOBRE VIJESTI Već sljedeće godine bi mogli za sve uređaje imati iste punjače?
Pixabay

Već bi sljedeće godine u EU-u moglo doći do standardizacije punjača za mobilne aparate i manje elektroničke uređaje, rekla je u četvrtak hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan

Neki punjači dižu cijenu uređaja i za 300 kuna, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobitela te moguće i drugih malih elektroničkih uređaja, rekla je Biljana Borzan, piše 24sata.

- Ovo su jako dobre vijesti za građane! Svatko od nas ima nekoliko starih punjača po ladicama, a konstantno skupljamo nove. Neki punjači dižu cijenu uređaja i za 300 kuna, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona te moguće i drugih malih elektroničkih uređaja, dovesti do značajnih ušteda za građane - napisala je Biljana Borzan u priopćenju nakon sjednice Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EP-a na kojem se raspravljalo o uvođenju te obaveze.

Borzan, potpredsjednica europskih socijalista, istaknula je kako elektronski otpad svake godine diljem EU-a raste tri do pet posto, priopćio je njezin ured. 

- Mi u godinu dana potrošimo ono što priroda proizvede za 18 mjeseci - dodaje.

- Mjere koje je Komisija do sada poduzimala, a koje su bile na dobrovoljnoj bazi, nisu polučile rezultate. Proizvođači se nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promjene u svakoj generaciji mobitela stvaraju profit. Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. - naglasila je. 

U priopćenju stoji kako se godišnje u okoliš odloži 51 tisuća punjača te kako bi se zakonske odredbe o standardizaciji mogle usvojiti već iduće godine. 

Borzan je naglasila da bi to trebao biti "samo jedan mali korak" prema održivijoj potrošnji. 

- Čak 78 posto potrošača je moralo zamijeniti svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram dalje raditi - poručila je, javlja 24sata.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!