Vijesti / Društvo

DOBRA VIJEST

KREĆE REALIZACIJA Varaždin će dobiti sklonište za mačke i oporavilište za divlje životinje

KREĆE REALIZACIJA Varaždin će dobiti sklonište za mačke i oporavilište za divlje životinje
Varaždinski.hr, Ilustracija

Točan datum realizacije projekta i početka rada skloništa nije poznat, no Malenica je rekla da se nada kako bi to mogao biti kraj ove ili početak 2021. godine.

Varaždin će u dogledno vrijeme na prostoru Beli kipi dobiti sklonište za mačke! Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su projekt prezentirali zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, direktor gradske tvrtke Čistoća d.o.o. Davor Skroza i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

- Zakonska obaveza jedinica lokalne samouprave je to da se mora osigurati sklonište za životinje, a to se pretežno odnosi na pse i mačke. Važno je reći da je do sada zakonska regulativa govorila pretežno o psima, a sada se pojavila i potreba za brigom o napuštenim mačka što je veliki problem - kazao je uvodno Davor Skroza direktor Čistoće, dodavši da godinama pokušavaju realizirati projekt.

- S prošlom vlasti nismo uspjeli, no sad jesmo i projekt će se realizirati. Na ovom prostoru od okvirno 9 hektara zemljišta, koji je bio u državnom vlasništvu, napraviti će se sadržaji koji su potrebiti ne samo za grad, već i za županiju. U prvoj fazi, što je najhitnije, napraviti će se sklonište za mačke, obzirom da su veliki problemi oko toga - rekao je Skroza. 

Dodao je da će iduća faza biti preseljenje skloništa za pse Spas sa sadašnje lokacije, a postoji i prijedlog da se napravi oporavilište za divlje životinje.

- Krajnji cilj je udomljavanje životinja koji se nađu u skloništu - rekao je.

Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika, istaknula je da je važno napraviti sustav koji funkcionira.

- Nažalost, dulje smo čekali da se riješi situacija s Belim kipima, no i to je iza nas te ćemo moći riješiti sustavno zbrinjavanje mačaka, pasa, ali i divljih životinja. Čistoća već sad brine za mačke, registrirani su za te djelatnosti, tako da očekujemo da će sve voditi.

Vezana vijest:

državna imovina gradu NAJAVA Bivše vojno skladište 'Beli kipi' moglo bi postati sportsko rekreacijski centar za sugrađane, ali i ljubimce

O načinu financiranja rekla je sljedeće:

- Većinu toga što planiramo moći ćemo prijaviti na europske fondove, a inicijalnu fazu skloništa financirao bi Grad Varaždin. Imamo osmišljen model prema kojem ovdje ne bi postojalo samo prihvatilište za mačke, već bi se nalazio i veterinar.

Natalija Svrtan iz udruge Prijatelji životinja, koji su podržali projekt, zadovoljna je rješenjem.

- Ovo je dobro rješenje jer se u Varaždinu, nažalost, povećava broj napuštenih mačaka. Tvrtka Čistoća prepoznala je važnost zaštite životinja, ali i zdravlja ljudi jer napuštene životinje predstavljaju veliki javnozdravstveni problem. Mnoge mačke ne mogu živjeti slobodno, neke pak vole slobodu tako da ćemo svakom slučaju pristupiti individualno.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan zahvalio je državi što je tamošnji prostor dala Gradu na korištenje.

- Zahvaljujem resornom ministru koji je shvatio važnost projekta i odlučio da se ova državna imovina dodijeli Gradu Varaždinu. Relativno brzo počinjemo s realizacijom projekta - kazao je.

Točan datum realizacije projekta i početka rada skloništa nije poznat, no Malenica je rekla da se nada kako bi to mogao biti kraj ove ili početak 2021. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video