Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN Znate li koje je godine tiskan prvi broj humoristično-satiričnog lista 'Grabancijaš'

NA DANAŠNJI DAN Znate li koje je godine tiskan prvi broj humoristično-satiričnog lista 'Grabancijaš'
Varaždinski.hr/Ilustracija

List je izlazio nekoliko godina, glavni i odgovorni urednik bio je Antun Golob.

14.2.1967. Tiskan je prvi broj varaždinskog humoristično - satiričnog lista 'Grabancijaš' u nakladi od 5200 primjeraka. List je izlazio nekoliko godina, glavni i odgovorni urednik bio je Antun Golob, a pored varaždinskih novinara, u Grabancijašu su surađivali i Oto Reisinger, Ico Voljevica, Milan Gavranović, Mladen bašić, Mirko Tišler i drugi.

14.2.1971. U Zagrebu je umro Predrag Brixy, novinar, publicista, tenisač. Rodio se u Varaždinskim Toplicama 17. prosinca 1922. godine. U varaždinskoj gimnaziji maturirao je 1941. godine i kao gimnazijalac igrao je tenis za varaždinsku 'Slaviju'. Godine 1955. i 1958. u igri parova s Jakšićem, a zatim i s Borom Jovanovićem osvojio je titulu prvaka tadašnje države. Predrag Brixy bio je prvi predavač teorije tenisa u Visokoj školi za fizičku kulturu u Zagrebu, selektor teniske reprezentacije Jugoslavije, organizator tečajeva za teniske instruktore, inicijator i voditelj rada  zagrebačke omladinske teniske škole, autor je knjige 'Tenis'.   

14.2.1961. Na poticaj i financijsku pomoć najveće hrvatske tekstilne tvornice 'Varteks' u Varaždinu je utemeljena Viša tekstilno - tehnička škola. Na tri studijska smjera: prelački, tkalački i kemijski, prve godine studija bila su 52 redovna i 34 vanredna studenta.

14.2.1904. Utemeljeno je prvo varaždinsko šahovsko društvo. Osnivačka skupština održana je u kavani 'Central' na središnjem gradskom trgu u nazočnosti velikog broja Varaždinaca, ljubitelja šaha. Za predsjednika 'Varaždinskog šah društva' izabran je Samuel Spiller. Društvo je prvih godina rada imalo dvadesetak aktivnih članova.

14.2.1783. Rodio se u Varaždinskim Toplicama Valentin Kirinić. Pravne znanosti i doktorat stekao je na zagrebačkoj Kraljevskoj akademiji znanosti. Dugo godina radio je u zemaljskom arhivu u Zagrebu. Umro je 1840.godine.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6003

Reci što misliš!