Vijesti / Društvo

Na današnji dan

VŽ KALENDAR 1891. godine odabrano mjesto za novu varaždinsku gradsku klaonicu. Znate li gdje?

VŽ KALENDAR 1891. godine odabrano mjesto za novu varaždinsku gradsku klaonicu. Znate li gdje?
Varaždinski.hr/Blaga & Misterije

Gradske klaonice kroz stoljeća bile su na više mjesta, u predgrađima, na prostoru Ludbreške i Zagrebačke ulice, neuredne, bez minimalnih higijenskih uvjeta.

17.2.1873. U Varaždinu je umro Vjekoslav Zadravec, prvi zapovjednik Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora utemeljenog u Varaždinu 1864. godine. Zadravec je kao gradski kapetan na sjednici gradskog zastupstva iznio prijedlog i obrazložio zahtjev za osnutak vatrogasnog društva kojeg tada još nije bilo u Hrvatskoj.

Sve do smrti Vjekoslav Zadravec kao nadzapovjednik organizirao je rad vatrogasnog društva u čije se redove prijavilo oko dvjesto Varaždinaca.

17.2.1891. Na sjednici Gradskog poglavarstva Varaždina, između tri predložene lokacije za gradnju klaonice, odabrano je mjesto blizu dravske obale, pokraj „Krčme pri Dravi“.

Gradske klaonice kroz stoljeća bile su na više mjesta, u predgrađima, na prostoru Ludbreške i Zagrebačke ulice, neuredne, bez minimalnih higijenskih uvjeta, u vrlo skučenim prostorima. Kako bi nova klaonica bila moderno uređena, upućena je delegacija u Beč, Prag, Žiškov, Marienberg i Karlsbad da se upozna s klaoničkim uređajima. Pripreme za gradnju su se odužile i tek 1894. godine su započeli radovi koji su godinu kasnije završeni. Novosagrađena klaonica imala je štale za dvadeset komada rogatog blaga, svinjac, klaonički prostor, bunare i kanalizaciju s odvodom u Dravu. Gradnju su izveli zagrebački poduzetnici Prister i Dojč.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video